Lukašenko uzaicināja bijušās PSRS valstu vadītājus apmeklēt Uzvaras dienas parādi Minskā

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото
Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko ielūdza citu valstu vadītājus uz Uzvaras parādi 9. maijā Minskā.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzaicināja citu valstu vadītājus atbraukt uz Minsku uz Uzvaras dienas parādi, vēsta "Belta".

Otrdien, 5. maijā, Baltkrievijas līderis apmeklēja Nacionālās Zinātņu akadēmijas Apvienotā mašīnbūves institūta mobilo mašīnu izmēģinājumu poligonu.

"Publiski aicinu valstu vadītājus, vismaz bijušās Savienības, atbraukt uz Minsku," pateica prezidents. "Pareizi būtu sapulcēties Minskā. Tā ir republika, kura tika noslaucīta no zemes virsmas, kura pirmā uzņēma triecienu. Tā ir visvairāk cietusī republika – dzīvs kara piemineklis."

Tāpat Lukašenko atzīmēja, ka ir adekvāti jāreaģē uz kritiku, kas skan sakarā ar valsts vadības plāniem 9. maijā Minskā sarīkot militāro parādi.

"Ja pret tevi vērš apsūdzības, izvirza versijas, protams, ir jāreaģē," sacīja Lukašenko.

Iepriekš Baltkrievijas līderis paziņoja, ka Uzvaras parāde – tas ir emocionāls un dziļi ideoloģisks pasākums, un tūkstošiem baltkrievu vienkārši nesapratīs prezidentu, ja viņš atcels svinības.

Viņš atzīmēja, ka daudz domājis par to, vai tik vērienīgu pasākumu ir vērts rīkot pandēmijas apstākļos. Un beigās nolēma sarīkot svētkus.

Pēc viņa domām, nedrīkst aizmirst par to, ka kara dalībnieki mira ne tikai no lodēm, bet arī no vīrusiem un citām slimībām. Taču tolaik tas viss nebija svarīgi.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Pat nepārdzīvojiet: Lukašenko apgalvo, ka Baltkrievijā no Covid-19 neviens nenomirs

"Viņi atveda savas dzīves par mums, lai arī cik pārspīlēti tas neskanētu. Un padomājiet, ko teiks cilvēki. Varbūt ne uzreiz, pēc dienas, pēc divām, – pateiks, ka nobijās," pauda Lukašenko.

Viņš atzīmēja, ka tie, kas nevēlas riskēt ar savu veselību un piedalīties pasākumā, var palikt mājās. Taču būtībā Baltkrievijā ir vairāk to cilvēku, kas vēlas atnākt uz parādi. Tomēr Lielā Tēvijas kara veterānus republikas varasiestādes organizēti nevedīs uz 9. maija parādi par godu Uzvaras 75. gadadienai.

"Mēs ļoti uzmanīgi attiecamies pret šo pasākumu (parādi – red.). Mēs lūdzām Lielā Tēvijas kara veterānus, viņu jau ir palicis pavisam nedaudz, daži tūkstoši cilvēku, un arī tiem jau ir vairāk nekā 90 gadu, lai viņi neuzstāj, lai mēs, kā tas parasti ir bijis, aizvestu viņus uz parādi," teic Lukašenko.

Pēc viņa sacītā, veterāni nav aizmirsti un nav palikuši bez uzmanības. Pirmssvētku dienās viņus personīgi apsveic sabiedrisko organizāciju pārstāvji, veterāniem tiek pasniegtas jubilejas medaļas, veiktas paredzētās izmaksas.

Ziņu lente
0