PVO komentēja ASV versiju par Covid-19 mākslīgo izcelsmi

© Ed Jones / AFPВсемирная организация здравоохранения
Всемирная организация здравоохранения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVO nav saņēmusi nekādus datus no ASV, kas attiektos uz koronavīrusa iespējamo izcelsmi, informēja organizācijas ārkārtas situāciju programmas direktors Maikls Raiens.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Savienoto Valstu amatpersonu izteikumi par koronavīrusa mākslīgo izcelsmi ir spekulācijas, informēja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ārkārtas situāciju programmas direktors Maikls Raiens, vēsta RIA Novosti.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps informējis, ka ASV izmeklēs versijas par koronavīrusa izcelsmi

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka situācijā ar Covid-19 parādīšanos Ķīna esot "pieļāvusi kļūdu un centusies to slēpt". Pēc viņa vārdiem, ASV izmeklē versijas par to, ka vīruss radies laboratorijā Uhaņā. Valsts vadītājs piedraudēja ar "sekām", ja noskaidrosies, ka Ķīna pieļāvusi koronavīrusa uzliesmojumu. Atbildot uz viņa apsūdzībām, Ķīnas Ārlietu ministrija atgādināja, ka Pekina kopš epidēmijas sākuma ieņēmusi atklātu un atbildīgu pozīciju situācijā ar vīrusu.

Maikls Raiens informēja, ka PVO nav saņēmusi nekādus datus no ASV, kas attiektos uz koronavīrusa iespējamo izcelsmi.

"Kā jebkura organizācija, kas balstās uz apstiprinātiem datiem, mēs gribētu saņemt jebkādu informāciju par vīrusa izcelsmi, jo tā ir ļoti svarīga informācijas daļa, kas skar sabiedrisko veselības aprūpi un nepieciešama tālākajai kontrolei. Tātad, ja pastāv tādi dati un pierādījumi, ASV valdība izlems, vai tos uzrādīt un kad to darīt. Taču šajā gadījumā PVO ir grūti strādāt informācijas vakuumā," viņš norādīja.

Savukārt PVO ārkārtēju slimību nodaļas vadītāja Marija Van Kerkhove vēlreiz atsaucās uz ekspertu viedokli, kuri uzskata, ka Covid-19 ierosinātājs ir dzīvnieku izcelsmes koronavīruss.

"Mums ir jānoskaidro starpposms. Dzīvnieks, ko inficēja sikspārņi un kas pēc tam inficēja cilvēku agrīnā stadijā. To ir ļoti svarīgi uzzināt no sabiedriskās veselības aprūpes viedokļa, lai mēs varētu novērst atkārtotu parādīšanos," viņa atzīmēja.

Пассажиры в медицинских масках в переходе метро Гонконга - Sputnik Latvija
Mediji: ASV izlūkdienests savlaicīgi brīdināja Izraēlu un NATO par koronavīrusu

Covid-19, kā arī citu koronavīrusu ģenētiskā secība rāda, ka tiem visiem ir dzīvnieku, sikspārņu izcelsme, norādīja Kerkhove. PVO pārstāve atgādināja, ka par Tuvo Austrumu respiratorā sindroma starpposmu kļuva kamieļi.

"Visas liecības, ko esam redzējuši, ņemot vērā visas esošās sekvences, bet es uzskatu, ka pastāv vairāk nekā 15 tūkstoši ģenētisko sekvenču, liecina – tas ir dabiskas izcelsmes vīruss. Un mums ir jāatrod starpposms, un mēs atbalstām savus kolēģus Ķīnā," viņa konstatēja.

Jaunā koronavīrusa pandēmija aptvērusi gandrīz visas pasaules valstis. Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 3,5 miljoni cilvēku, vairāk nekā 240 tūkstoši ir miruši.

 

Ziņu lente
0