Mediji: Rietumu specdienesti apsūdz Ķīnu par svarīgu faktu iznīcināšanu

© AP Photo / Ng Han GuanЖители Уханя едут на пароме через реку Янцзы
Жители Уханя едут на пароме через реку Янцзы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Specdienesti apgalvo, ka Ķīna, pakļaujot riskam citas valstis, slēpusi jebkādu informāciju par koronavīrusu un likusi apklust vai "pazust" ārstiem, kuri par to runāja.

RĪGA, 3. maijs - Sputnik. Ķīna ar nodomu slēpusi vai iznīcinājusi pierādījumus par koronavīrusa uzliesmojumu, stāsta Austrālijas avīze Daily Telegraph, atsaucoties uz izlūkošanas apvienības "Piecas acis" (to veido ASV, Austrālija, Jaunzēlande, Kanāda un Lielbritānija) specdienestu sagatavoto dosjē, vēsta RIA Novosti.

Dokumenta sastādītāji apgalvo, ka Ķīna, "pakļaujot riskam citas valstis", slēpusi jebkādu informāciju par koronavīrusu un likusi apklust vai "pazust" ārstiem, kuri par to runāja. Tāpat dokumentā teikts, ka Pekina iznīcinājusi pierādījumus par koronavīrusa esamību laboratorijās un atteikusies izsniegt biomateriālus zinātniekiem, kuri izstrādā vakcīnu.

Тедрос Адханом Гебрейесус - Sputnik Latvija
PVO: mēs neko neesam slēpuši no ASV

Saskaņā ar dosjē, Ķīnai jau decembra sākumā bija pierādījumi par to, ka koronavīruss pāriet no viena cilvēka pie otra, taču tā "noliedza to līdz 20.janvārim". No pārskata izriet, ka PVO arī noliegusi šo informāciju, neskatoties uz bažām, ko jau 31.decembrī pauda Taivānas varasiestādes. Tāpat dosjē autori uzskata, ka 3.janvārī Ķīnas Nacionālā veselības aprūpes komiteja esot devusi pavēli iznīcināt koronavīrusa paraugus un nepublicēt ar nezināmo slimību saistīto informāciju.

Saskaņā ar Daily Telegraph rīcībā esošo informāciju, dosjē pieminēta Uhaņas Virusoloģijas institūta zinātnieku grupa Ši Čženli vadībā. Rietumu specdienesti apgalvo, ja šie pētnieki atraduši Juņnaņas provincē koronavīrusa paraugus, kuros fiksēta pārsteidzoša ģenētiskā līdzība ar Covid-19. atrasti arī Ši Čženli grupas pētījumi neārstējama sikspārņu koronavīrusa sintēzes jomā.

Dosjē autori stāsta: kad Ši Čženli uzzinājusi par koronavīrusa uzliesmojumu, zinātniece nav varējusi aizmigt, jo viņa bažījusies, ka infekcija izplatījusies no viņas laboratorijas, taču vēlāk viņa nomierinājusies, jo, pēc viņas vārdiem, koronavīrusa genoms nesakrīt ar viņas pētītajiem vīrusiem.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps uzskata par tukšu laika tērēšanu brīfingus koronavīrusa jautājumā
Savukārt telekanāls Fox News, atsaucoties uz augstu ASV amatpersonu, ziņoja, ka pārskats kopumā atbilst ASV izlūkdienestu datiem.

"Amerikāņu izlūkdienests neapstiprina 15 lappušu dokumenta pastāvēšanu, tomēr augstu stāvoša amatpersona atklāja Fox, ka ziņas par šo dokumentu sakrīt ar amerikāņu izlūkdienestu (datiem) par to, ka vīruss pāriet no viena cilvēka pie otra, Ķīna zinājusi agrāk, pirms par to paziņoja, par to, ka tas bija jauns koronavīruss, Ķīna zinājusi ātrāk, pirms par to paziņoja, un ka vīruss izplatījies plašāk nekā Ķīna informēja pasauli pirmajās uzliesmojuma nedēļās," stāsta Fox News.

Vienlaikus publikācijas autori atzīmēja, ka piecu valstu izlūkdienestu starpā radušās zināmas domstarpības. Piemēram, Austrālija uzskata, ka vīrusa avots, kā informēja Ķīnas valdība, bija tirgus Uhaņā, bet ASV izlūkdienesti (17 resori) vēl nav pieņēmuši galīgo lēmumu un sliecas šai teorijai nepiekrist. Aptuveni 70-75% no viņiem ir pārliecināti, ka vīruss radies laboratorijā Uhaņas pilsētā, bet pārējie tam pagaidām nepiekrīt, jo "neredz dūmus, kuru bez uguns nemēdz būt".

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV izvērtē versijas par koronavīrusa mākslīgu izcelsmi laboratorijā Uhaņā. Viņš piedraudēja Ķīnai ar sekām, ja noskaidrosies, ka Pekina apzināti pieļāvusi Covid-19 uzliesmojumu.

Дорожный знак с призывом оставаться дома в США  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Veģetārieši pret savu gribu: koronavīruss atstāj amerikāņus bez gaļas

Ķīnas Ārlietu ministrija norāda, ka Pekina kopš paša sākuma atklāti un atbildīgi publiskojusi datus par koronavīrusa infekcijas epidēmiju.

Tāpat Donalds Tramps devis rīkojumu pārtraukt PVO finansējumu – viņaprāt, organizācija nav savlaicīgi sniegusi informāciju par koronavīrusu un nav stāstījusi patiesību. Trampa kritiskais vērtējums izskanēja laikā, kad epidemioloģiskā situācija ASV ir ļoti sarežģīta – valsts ieņēmusi pirmo vietu inficēto un upuru skaita ziņā, turklāt arī pret pašu Baltā nama saimnieku vērstas apsūdzības par to, ka viņš pārāk vēlu ieviesis pandēmijas apkarošanai nepieciešamos pasākumus.

Ziņu lente
0