Nākamnedēļ gaidāma "Normandijas" formāta videotikšanās

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова
Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka paredz svarīgu sarunu gaidāmās "Normandijas" formāta ārlietu ministru videokonferences gaitā.

RĪGA, 26. aprīlis – Sputnik. "Normandijas" formāta valstu ārlietu ministru videokonference ieplānota nākamnedēļ, informēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, vēsta RIA Novosti.

"Mēs patiešām esam ieplānojuši "Normandijas" formāta ārlietu ministru videokonferenci nākamnedēļ. Kad pērnā gada decembrī Parīzē sapulcējās četru valstu līderi, viņi vienojās, ka padomnieki ārpolitikas jautājumos un ārlietu ministri pieskatīs un kontrolēs Parīzē panākto vienošanos izpildi.

No vienošanās punktiem izpildīts viens, pie tam visai pieticīgā mērogā: notikusi aizturēto personu apmaiņa," politiķis atgādināja programmas "Lielā spēle" ēterā Pirmajā kanālā.

Sarunas gaitā diplomāts konstatēja, ka paredz svarīgu sarunu gaidāmās "Normandijas" formāta ārlietu ministru videokonferences gaitā, taču necer ne uz kādu rezultātu tās noslēgumā.

"Es paredzu, domājams, visai svarīgu sarunu ministru līmenī, jo par to visu esam pietiekami bieži runājuši ar Vāciju un Franciju. Lūdzām viņus uzņemties saistību tomēr veicināt godīgu un konstruktīvu Ukrainas vadības darbu, taču, atklāti sakot, no šīs videokonferences nekādu rezultātu negaidu, pie tam Ukrainas kolēģi noteikti atkal teiks "labāk ātrāk sapulcēsimies Berlīnē"," teica Lavrovs.

Trīs gadu laikā pirmajā "Normandijas četrinieka" valstu samitā, kas notika Parīzē 2019. gada 9. decembrī, puses pieņēma kopīgu komunikē un vienojās tikties četrus mēnešus vēlāk Berlīnē, lai turpinātu situācijas noregulēšanu Donbasā. Komunikē uzsvērts, ka Minskas vienošanās joprojām ir pamats tālākajam darbam Normandijas formātā, paredzēta spēku atvilkšana līdz 2020. gada martam trīs punktos Donbasā. Tāpat līderi aicināja līdz gada beigām nodrošināt uguns pārtraukšanas režīmu Donbasā.

Самолет АН-30Б ВВС России, участвующий в программе Открытое небо, в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Lavrovs pastāstīja par KF atbildi uz ASV iespējamo izstāšanos no Atvērto debesu līguma

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas tautas republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma 2014. gada februārī. ANO dati liecina, ka konfliktā dzīvības zaudējuši aptuveni 13 tūkstoši cilvēku.

Jautājums par konflikta noregulēšanu Donbasā tiek apspriests arī kontaktu grupas sēdēs Minskā. Kopš 2014. gada septembra tā pieņēmusi jau trīs dokumentus, kas reglamentē konflikta deeskalācijas soļus. Tomēr arī pēc vienošanās par pamieru starp konflikta pusēm turpinās apšaudes.

Ziņu lente
0