Tuvākā nākotne vai fantastika: pasaulē var parādīties "imunitātes pases"

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasПассажиры выходят из круизного суперлайнера MSC Splendida у пирса морского вокзала во Владивостоке
Пассажиры выходят из круизного суперлайнера MSC Splendida у пирса морского вокзала во Владивостоке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiek apspriesta iespēja izveidot tā dēvētās "imūnās pases", kas ļaus ceļot un šķērsot valstu robežas.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Valstis varētu sākt pakāpeniski atvērt robežas septembra sākumā, kad, pēc zinātnieku domām, pāries Covid-19 pandēmijas pirmais vilnis, raksta Newsru.com.

Сотрудница научно-исследовательской лаборатории - Sputnik Latvija
Latvija var gūt lielus panākumus cīņā ar Covid-19: Latvijas zinātnieku ambiciozie plāni

Joprojām lielas bažas izraisa slimnieki bez simptomiem, kuriem par saslimšanu ar koronavīrusu neliecina nekādas klīniskas izpausmes. Viņi var kļūt par atkārtota saslimšanas uzliesmojuma iemeslu, tādēļ tiek izstrādāta virkne pasākumu, kas ļaus padarīt drošu cilvēku pārvietošanos pasaulē.

Par vienu no šādiem pasākumiem varētu kļūt tā dēvēto "imunitātes pasu" ieviešana, bioloģiskas personas apliecības, kas apstiprinās, ka cilvēks nav pārnēsātājs vai arī viņa asinīs jau ir antivielas.

Taču problēma ir tajā, ka šādu pasu standarti ir jāatzīst visām pasaules valstīm.

Līdzīgas pases kopš 2020. gada 12. aprīļa jau sākušas darboties Ķīnas teritorijā. Šādu iniciatīvu atbalsta arī Vācija. Vācu zinātnieki piedāvā visiem gribētājiem iziet testēšanu, lai noskaidrotu, vai asinīs ir antivielas pret koronavīrusu, un saņemtu attiecīgu izziņu.

Par "imunitātes pasēm" jau runā ASV un Lielbritānijā. Pēc Lielbritānijas veselības ministra Meta Henkoka domām, visiem, kas ir izslimojuši koronavīrusu, kā arī tiem, kam ir izstrādājušās antivielas pret saslimšanu, ir jāizsniedz speciālas izziņas, kas ļaus pēc ierašanās valstī neievērot karantīnu.

Работа российских военных врачей в полевом госпитале Бергамо - Sputnik Latvija
Kas visus inficējis ar koronavīrusu? Covid-19 "nulles pacients"

Taču, kā atzīmēja Krievijas tūrisma tirgus eksperti, "imūno pasu" ieviešanas ideja ir interesanta, taču grūti izpildāma, jo, piemēram, koronavīrusa testam ir jābūt veiktam nedēļu pirms brauciena uz citu valsti, taču sekojošās nedēļas laikā cilvēks var inficēties, tādēļ šādu saslimšanas brīdinājuma veidu nevar uzskatīt par efektīvu.

Tāpat eksperti atzīmē, ka pat ja šādas pases parādīsies, tas notiks ne ātrāk kā pēc dažiem gadiem, un tas nebūs lēts prieks.

Ziņu lente
0