Pameta mašīnas un gāja pie ģimenēm: baltkrievu tālbraucēji riskē

© Sputnik / Виктор ТолочкоОчередь из большегрузов на границе
Очередь из большегрузов на границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šoferiem, kuri veic kravu tranzīta autopārvadājumus, ir jāizmanto tikai varasiestāžu norādītie autoceļi. Noteiktas arī precīzas stāvvietas.

RĪGA, 17. aprīlis – Sputnik. Baltkrievu autovadītāji-tālbraucēji pārkāpj pandēmijas ietvaros noteiktos ierobežojumus, vēsta Sputnik Baltkrievijas.

Baltkrievijā visiem, kuri atgriezušies no ārvalstīm, arī tālbraucējiem ir 14 dienas jāievēro pašizolācijas režīms. Kravu tranzīta autopārvadājumos jāizmanto tikai noteikti autoceļi. Tāpat noteiktas arī stāvvietas atpūtai un maltītēm, transporta līdzekļu uzpildei. Autovadītāju pienākums ir arī ātri pamest Baltkrieviju – ne vēlāk kā dienu pēc iebraukšanas.

Грузовик на пересечении белорусско-литовской - Sputnik Latvija
Autopārvadājumos katastrofa, bet palīdz airBaltic: bizness sašutis par valdības lēmumiem

Par noteikumu pārkāpumu paredzēta administratīvā atbildība – naudas sods no 2 līdz 50 minimālajām algām. Tā Baltkrievijā sastāda 27 rubļus (apmēram 10 eiro).

Tomēr daudzi autovadītāji neievēro autostāvvietas un termiņus. Lielākā daļa pārkāpēju (90%) ir baltkrievi, kuri strādā ārvalstu pārvadātāju uzņēmumos.

"Piemēram, 1993.gadā dzimušais Grodņas iedzīvotājs, kurš devās uz Krieviju, pat nepapūlējās sameklēt autostāvvietu – apstādināja kravas automašīnu ceļa malā iepretim savai mājai un devās pie ģimenes. Pie tam viņš iepriekš apmeklēja Vāciju un Poliju," pastāstīja par kādu incidentu BR Valsts muitas komiteja.

Vienā no DUS Grodņā, kas nav iekļauta starp atļautajām uzpildes stacijām, divi vīrieši atstāja savas automašīnas un devās mājup.

"Vēl viens vadītājs no Vitebskas, kurš atradās reisā no Latvijas uz Krieviju, atstāja lielo kravas automašīnu kādā dzīvojamo māju mikrorajonā, lai iegrieztos riepu servisā un ieietu mājās, jo dzīvo otrpus ceļam," muita minēja vēl vienu piemēru.

Muitas pārstāvji norādīja, ka darbinieki caurlaides punktos visiem izdala bukletus ar informāciju par stāvvietām, uzpildes stacijām un ēdināšanas vietām. Pārvadātājiem, kuri pārkāpuši noteikumus, tiek nosūtīti paziņojumi.

Люди в костюмах чумных докторов на улице Львова, Украина - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa un ASV gatavojas bada dumpjiem

"Ja autovadītāji nekļūs apzinīgāki, mēs būsim spiesti vērst pret pārvadātājiem-pārkāpējiem papildu pasākumus, lai panāktu noteikumu ievērošanu, tostarp arī nodrošināt muitas eskortu transporta līdzekļiem, kuri tranzītā šķērso Baltkrievijas Republiku. Pie tam EES Muitas kodekss paredz, ka muitas iestādēm ir tiesības netieši novērot transporta līdzekļus ar tehnisko līdzekļu palīdzību," piezīmēja VMK.

Oficiālās statistikas dati rāda, ka koronavīrusa infekcijas gadījumu skaits Baltkrievijā sasniedzis 728, pie tam 36 cilvēki ir miruši.

Daudzas valstis ir apturējušas starptautiskos avioreisus un dzelzceļa satiksmi, kravas automašīnu vadītāji ir teju vienīgie, kas nodrošina preču pārvietošanos starp valstīm. Tāpēc uz viņiem bieži vien neattiecas karantīnas ierobežojumi, tostarp arī noteikumi, kas saistīti ar robežu šķērsošanu.

Ziņu lente
0