Pasaulei trūkst sešu miljonu medmāsu

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasСотрудница больницы
Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs dolārs, kas ir ieguldīts medmāsu darba attīstībā, nes visiem acīmredzamu un jūtamu atdevi tajā, kas skar cilvēku un ģimeņu veselību un labklājību.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Koronavīrusa situācijas fonā pasaules sabiedrība ir izjutusi asu medmāsu trūkumu, tiek ziņots Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ziņojumā "Medmāsu darba stāvoklis pasaulē".

Ziņojums sagatavots partnerībā ar Starptautisko medicīnas māsu padomi un globālo kampaņu "Medmāsu darbs mūsdienās".

В Нью-Йорке введён режим ЧС в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija
Intervija
"Valdības šausmīgie padomi". Kā Ņujorka gatavojas katastrofai

Medmāsas veic vērtīgāko pienesumu nacionālo un globālo uzdevumu risināšanai, kuri skar plašu spektru veselības aprūpes prioritāro problēmu, tostarp vispārīgo veselības aprūpes pakalpojumu aptvērumu, psihiskās veselības aizsardzību un neinfekcijas slimību apkarošanu, gatavības un reaģēšanas nodrošināšanu ārkārtējās situācijās, pacientu drošību, kā arī kompleksās un uz cilvēku vajadzībām orientētas medicīniskās palīdzības sniegšanu. Neviens globāls uzdevums veselības aprūpes nozarē nevar būt atrisināts bez koordinētiem un sistemātiskiem pūliņiem maksimāli realizēt medmāsu personāla potenciālu.

Saskaņā ar PVO datiem, pasaulē ir nedaudz mazāk par 28 miljoniem medmāsu dienestu darbiniekiem. No 2013. līdz 2018. gadam to skaits ir pieaudzis par 4,7 miljoniem. Taču medmāsu personāla deficīts visā pasaulē joprojām saglabājas un sastāda 5,9 miljonus cilvēku, turklāt visasākā medmāsu trūkuma problēma ir Āfrikā, Āzijas dienvidaustrumos, Vidusjūras austrumu valstīs, kā arī vairākās Latīņamerikas valstīs. Pie tam 80% medmāsu pasaulē strādā valstīs, kurās dzīvo tikai puse planētas iedzīvotāju.

Medmāsu darbs joprojām ir profesija ar stipru dzimuma nevienlīdzību ar visām no tā izrietošajām problēmām darba attiecību jomā. Aptuveni 90% medmāsu personāla locekļu ir sievietes. Katra astotā medmāsa nestrādā valstī, kurā ir piedzimusi vai ieguvusi izglītību.

Медсестра везет пациента на каталке - Sputnik Latvija
Latvijas medmāsas mācīs pēc jaunas programmas

Saskaņā ar ziņojumu, globālā kadru deficīta novēršanas nolūkos valstīm, kuras saskaras ar šo problēmu, ir jāpalielina augstskolu beidzošo medmāsu skaits vidēji par 8% gadā. Šī pasākuma izmaksas sastāda aptuveni 10 dolārus, rēķinot uz vienu iedzīvotāju gadā.

"Politiķi zina, cik maksā profesionālu medmāsu kadru sagatavošana un saglabāšana, taču tikai tagad daudzi no viņiem patiešām sāk izprast medmāsu personāla patieso vērtību. Katrs dolārs, kas ir ieguldīts medmāsu darba attīstībā, nes visiem acīmredzamu un jūtamu atdevi tajā, kas skar cilvēku un ģimeņu veselību un labklājību," sacīja Anete Kenedija, Starptautiskās medicīnas māsu padomes priekšsēdētāja.

Valstīm ir finansiāli jānodrošina medmāsu sagatavošanas paātrināšana un darbavietu izveidošana, tiek atzīmēts ziņojumā. Lai atrisinātu medmāsu personāla deficīta problēmas, visās valstīs līdz 2030. gadam kopīgajam jauno speciālistu skaitam medmāsu darbā jāpieaug vidēji par 8% gadā. Tas palīdzēs atrisināt arī kadru novecošanas problēmu, kas ir aktuāla daudzām valstīm.

Ziņu lente
0