Bloomberg: Krievija atteikusies palielināt naftas ieguvi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija neplāno palielināt naftas ieguvi, neskatoties uz Saūda Arābijas lēmumu palielināt ieguvi līdz rekorda rādītājam – 12 miljoni barelu dienā.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Krievija neplāno palielināt naftas ieguvi, neskatoties uz to, ka OPEC+ vienošanās par naftas ieguves ierobežošanu zaudējusi spēku kopš 1.aprīļa, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Bloomberg.

Нефтяное месторождение им. В. Филановского - Sputnik Latvija
"Vai tirgus sagremos?" Norvēģija plāno palielināt naftas ieguvi

Informācijas avots vienā no ministrijām norādījis, ka šis lēmums saistīts ar piedāvājuma pārprodukciju tirgū: pircēji nespēj iegādāties tādu daudzumu naftas.

Bloomberg šādu lēmumu uzskata par miermīlīgu.

Savukārt Wall Street Journal, atsaucoties uz ierēdni Saūda Arābijā, informēja, ka karaliste palielinājusi ieguvi līdz rekordlielam rādītājam – 12 miljoniem barelu dienā, taču valstij nav izdevies atrast pircējus naftai, un tā spiesta uzpildīt tankkuģus ar izejvielu un izlaist no ostām, nenorādot mērķi.

Karaliste skaidro, ka tamlīdzīgu stāvokli pasaulē izraisījusi koronavīrusa pandēmija, kas aptvērusi aptuveni 180 valstis.

Situācija pasaules tirgū

Kopš marta sākuma naftas cenas kritušās gandrīz divas reizes, ņemot vērā ierobežoto pieprasījumu tirgū pandēmijas un OPEC+ vienošanās termiņa izbeigšanās dēļ. 6. martā alianses valstīm neizdevās vienoties ne par darījuma parametru izmaiņām, ne par tā pagarināšanu.

Piemēram, Krievija piedāvāja saglabāt pašreizējos noteikumus, bet Saūda Arābija – vēl vairāk ierobežot ieguvi. Rezultātā no 1.aprīļa atcelti ieguves ierobežojumi agrākās alianses dalībvalstīm.

Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerika prāto, kā sodīt Krieviju par naftas tirgus sabrukumu

Pēc OPEC+ pārrunu izgāšanās mediji sāka rakstīt par ražotāju cenu kara sākumu. Piemēram, aģentūra Reuters ziņoja, ka Saūda Arābija pūlas izspiest Krievijas naftu no pamata tirgiem, tās vietā piedāvājot savējo par zemāku cenu.

Vienlaikus karaliste oficiāli paziņoja par naftas ieguves palielināšanu līdz 12,3 miljoniem barelu dienā – šis apjoms par 300 tūkstošiem barelu dienā pārsniedz tās ražošanas jaudas uz noliktavas rezervju rēķina.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievija un Saūda Arābija nav sākušas cenu karu, taču pastāv nelabvēlīga konjunktūra visā pasaulē.

Ziņu lente
0