Politologs: Baltijas autopārvadātāji nesagaidīs ES izpratni – liekas naudas nav

© SputnikЭксперт Дмитрий Солонников
Эксперт Дмитрий Солонников - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Domstarpības ar ES Mobilitātes paketes jautājumā ir tikai viens no faktoriem, kas apliecina Eiropas vienotības grūšanu. Krīzes parādības veicina atgriešanos pie nacionālo valstu ideoloģijas, paziņoja politologs Dmitrijs Soloņņikovs.

RĪGA, 31. marts – Sputnik. Lietuva, Latvija, Polija un vairākas citas valstis aicina Eiropas Savienību atlikt Mobilitātes paketes pieņemšanu līdz Covid-19 pandēmijas beigām, kā arī lūdz izvērtēt tās ietekmi uz transporta sektoru.

Patlaban ES valstis tiecas atbalstīt pašas savas kompānijas, konstatēja Mūsdienu valsts attīstības institūta direktors Dmitrijs Soloņņikovs, komentējot situāciju ar Mobilitātes paketi.

Фура на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija
Mobilitātes pakete neatbilst ES "zaļajai politikai", uzskata Lietuva

"Eiropas Savienības ekonomikā dominējošās lielvalstis atbalstīs savus ražotājus vai pārvadātājus, bet viņi ir monopolisti, tās ir tirgū dominējošās kompānijas. Neviens īpaši nerūpēsies par Baltijas valstīm, par nelielajām Austrumeiropas valstīm. Turklāt pašlaik Eiropā jau ir izveidojies priekšstats, ka šīs valstis jau saņēmušas vairāk nekā pietiekamu palīdzību no Eiropas kopējās kases," teica eksperts.

ES attīstītās ekonomikas iesaka ierobežot kopējo palīdzību.

"Kad viss bija kārtībā, kad ekonomika auga, kad bija daudz liekas naudas, varēja atļauties uz Eiropas programmu rēķina atbalstīt arī mazās valstis. Tagad tā nav. (..) Nav Eiropas vienotības," teica politologs.

Tā saucamā Mobilitātes pakete ir vienošanās, kas nosaka virkni jaunu prasību ES valstu pārvadātājiem un autovadītājiem, kuri pārvadā kravas aiz valsts robežām. Paketi veido trīs tiesiskie akti: par autovadītāju atpūtu, par autovadītāju komandējumiem un kabotāžas pārvadājumiem citas valsts teritorijā.

Informācija ES Padomes lapā liecina, ka jaunie noteikumi izstrādāti ar mērķi nodrošināt līdzsvaru starp uzlabotiem autovadītāju darba apstākļiem un pārrobežu pakalpojumu sniegšanas brīvību, kā arī veicinās ceļu satiksmes drošību un transporta nozares pārskatāmību. Vairākas ES valstis reformu vērtē negatīvi, it īpaši tajā iekļauto noteikumu tālbraucējiem – atgriezties majās reizi astoņās nedēļās. Austrumeiropa apgalvo, ka jaunā kārtība izspiedīs tās kompānijas Eiropas perifērijā un audzēs piesārņojumu uz ceļiem.

Lielākā daļa valstu decembrī apstiprināja Mobilitātes paketi. Par to vēl jānobalso Eiropas Parlamentam.

Солонников: балтийские автоперевозчики не дождутся понимания в ЕС - лишних денег нет
Ziņu lente
0