"Vai tirgus sagremos?" Norvēģija plāno palielināt naftas ieguvi

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasНефтяное месторождение им. В. Филановского
Нефтяное месторождение им. В. Филановского - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģija nolēmusi palielināt naftas pārprodukciju pasaules tirgū, vēsta mediji. Krievijas Nacionālās enerģētiskās drošības fonda vadošais analītiķis Igors Juškovs pastāstīja, kāds scenārijs gaidāms šajā situācijā.

RĪGA, 31. marts – Sputnik. Norvēģija plāno vēl palielināt naftas pārprodukciju pasaules tirgū, neskatoties uz zemajām naftas cenām, vēsta aģentūra Bloomberg.

Norvēģijas valsts kompānija "Equinor ASA" plāno jau maijā palielināt ieguvi Johana Sverdrupa atradnē Ziemeļu jūrā līdz 470 tūkstošiem barelu diennaktī.

Нефтяная качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Milzīgas ciešanas": slānekļa industrija zaudē pamatus zem kājām

Ieguves pieaugums paredzēts vismaz mēnesi agrāk nekā ieplānots un ir par 30 tūkstošiem barelu lielāks, nekā prognozēts – pārprodukcijas un naftas kara apstākļos tas sarežģīs situāciju tirgū, atzīmēja aģentūra.

Pie tam plānots, ka 2022.gada beigās Norvēģija iegūs 690 tūkstošus barelu naftas diennaktī.

Krievijas valdības Finanšu universitātes eksperts, Nacionālās enerģētiskās drošības fonda vadošais analītiķis Igors Juškovs radio Sputnik ēterā pauda šaubas par šo plānu īstenošanu.

"No vienas puses, viņu plānotais pieaugums nav īpaši liels. Atšķirībā no Saūda Arābijas, kura paziņoja, ka palielinās ieguvi par trim miljoniem barelu diennaktī. Tātad papildu apjoms no Norvēģijas puses neizskatās tik liels. Taču rodas jautājums: vai tirgus sagremos tādus apjomus? Domāju, situācija tirgu var koriģēt Norvēģijas kompānijas plānus," konstatēja Igors Juškovs.

Viņš paskaidroja, ka tāds naftas daudzums tirgū nevienam nav vajadzīgs.

Станок-качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nafta, gāze un pasaules ekonomika koronavīrusa turbulences apstākļos

"Jau tagad Eiropas naftas pārstrādes rūpnīcas ne tikai atsakās no papildu apjomiem, bet ari principā ierobežo pārstrādi, jo Eiropai karantīnas pasākumu dēļ vienkārši nav vajadzīgs tāds naftas produktu daudzums. Mēneša laikā būs aizpildītas visas naftas glabātavas, un tad sāksies īstais pieprasījuma, ne tikai patēriņa kritums, un eiropieši principā atteiksies no naftas iegādes. Tāpēc rodas jautājums, kam norvēģi plāno pārdot šo papildu apjomu," atzīmēja eksperts.

Marta sākumā OPEC+ valstīm neizdevās vienoties par naftas ieguves samazināšanas vienošanās parametru izmaiņām un pagarināšanu. Rijada pieprasīja lielāku ieguves samazināšanu, taču tas neapmierināja Maskavu, kas ieteica saglabāt pašreizējos noteikumus. No 1.aprīļa OPEC+ darījuma dalībniekiem nebūs nekādu savstarpēju saistību, un Saūda Arābija paziņoja, ka palielinās ieguci, samazinas cenas un piedāvās pircējiem Eiropā lielus apjomus ar atlaidi. Rezultātā pasaules tirgos strauji kritās naftas kotējumi.

Ziņu lente
0