ASV neatsūtīs solīto kareivju skaitu dalībai mācībās "Defender Europe 2020"

© Sputnik / Sergey MelkonovСолдаты американской армии отдают честь в строю
Солдаты американской армии отдают честь в строю - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa izplatīšanās dēļ Pentagons nosūtīs uz Eiropu dalībai mācībās "Defender Europe 2020" mazāk kareivju, nekā sākotnēji plānots.

RĪGA, 12. marts – Sputnik. Amerikas kareivju skaits, kuriem bija jāierodas Eiropā, lai piedalītos mācībās "Defender Europe 2020", var tikt samazināts, paziņojas ASV Bruņoto spēku vadība Eiropā, vēsta Defense News.

Финские солдаты на построении - Sputnik Latvija
Somu karavīri nepiedalīsies NATO mācībās Norvēģijā koronavīrusa dēļ

"Pēc rūpīgas darbību analīzes mācību "Defender Europe 2020" ietvaros un esošās koronavīrusa epidēmijas uzliesmojuma dēļ mēs modificēsim mācības, samazinot dalībnieku skaitu no Savienoto Valstu puses," teikts EUCOM relīzē.

Vadība atzīmēja, ka prioritāte ir militārpersonu veselība, un militāro manevru dalībnieku skaita samazināšana palīdzēs novērst vīrusa izplatīšanos.

Pagaidām netiek ziņots, kāds būs amerikāņu kareivju skaits gaidāmajās mācībā.

Tika plānots, ka laikā no 2020. gada februāra līdz aprīlim Savienotās Valstis uz laiku nogādās Eiropā 20 tūkstošus karavīru līdz ar tehniku dalībai manevros "Eiropas aizstāvis 2020" (Defender Europe) un vairākās citās mācībās: "Ātrā atbilde" (Quick response), "Asmens trieciens" (Saber Strike), "Sabiedroto gars" (Allied spirit), "Dinamiskā fronte" (Dynamic front). Tā būs lielākā Savienoto Valstu karaspēka dislokācija Eiropā pēdējo 25 gadu laikā, informēja brigādes ģenerālis Šons Bārnabijs.

Pēc mācībām amerikāņu karavīriem bija jāatgriežas dislokācijas vietās ASV.

Pie tam ģenerālis, atbildot uz jautājumu par minēto mācību saikni ar Krievijas radītajiem draudiem, uzsvēra, ka mācības nav vērstas pret kādu konkrētu valsti, to mērķis esot uzlabot mijiedarbību un loģistiku dažādos līmeņos, un mācību mērķis būšot "stratēģiskā gatavība". Tiks novērtētas arī sabiedroto spējas Eiropā nepieciešamības gadījumā nodrošināt loģistiku, konstatēja ģenerālis.

Bija ieplānots, ka mācībās "Defender Europe" piedalīsies aptuveni 37 tūkstoši karavīru no dažādām valstīm. ASV bruņotie spēki plānoja izmantot mācībās 13 tūkstošus tehnikas vienību.

Kā NATO un ASV "uzraujas"

NATO mācības ir provokatīvas, gaidāmie manevri notiks uz Krievijai naidīgu scenāriju bāzes, iepriekš paziņoja Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs. Baltkrievija pat informēja, ka tās rīcībā ir dati: NATO bijuši militāro mācību scenāriji, kas paredzēja preventīvu kodoluzbrukumu Baltkrievijai. 

Тактический раскрас экипажа американского танка M1 Abrams - Sputnik Latvija
Polija uzaicinās KF novērot Amerikas karaspēku pārvešanu

Agrāk Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško jau pastāstīja, ka Krievija ierosinājusi NATO vienoties par militāro mācību līmeņa samazināšanu Baltijas un Melnās jūras reģionos līdz pat to izbeigšanai. Taču alianse pat nav sniegusi nekādus komentārus par šo iniciatīvu. "To mēs nesaprotam, jo tā pati alianse taču runā par deeskalācijas nozīmi," akcentēja Gruško.

Maskava jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka nevēlas saasināt spriedzi attiecībās ar NATO – ne Baltijas reģionā, ne citviet pasaulē, un norādījusi, ka neplāno nekādus uzbrukumus NATO valstīm.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka NATO ir labi zināms, ka Maskava nelolo nekādus uzbrukuma plānus, taču izmanto ieganstu, lai izvietotu lielāku skaitu tehnikas un bataljonu Krievijas robežu tuvumā.

Pie tam Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško uzsvēra, ka Krievija ņem vērā NATO darbības savā militārajā plānošanā.

Ziņu lente
0