PVO izsludinājusi jaunā koronavīrusa pandēmiju

© AP Photo / Roberto MonaldoЛюди в медицинских масках на автобусной остановке в Риме
Люди в медицинских масках на автобусной остановке в Риме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
COVID-19 uzliesmojuma gadījumā Latvija spēs nodrošināt 1000 guļvietu slimnīcās, pagaidām saslimuši 16 cilvēki.

RĪGA, 12. marts – Sputnik. Jaunā koronavīrusa izplatīšanās pasaulē kļuvusi raksturīga pandēmijai, paziņoja brīfingā Ženēvā Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

"Tuvāko dienu un nedēļu laikā mēs sagaidām, ka inficēšanās, nāvju un skarto valstu skaits palielināsies… Mēs esam nonākuši pie vērtējuma, ka COVID-19 var tikt raksturots kā pandēmija," sacīja viņš.

Ceturtdien, plkst. 10:00 dati liecināja, ka kopējais inficēto skaits ar jauno koronavīrusu pasaulē pārsniedzis 126 tūkstošus cilvēku 124 pasaules valstīs, miruši 4636 cilvēki.

Kas ir pandēmija

Par pandēmiju dēvē neierasti spēcīgu epidēmiju, ko raksturo infekcijas izplatīšanās visā valsts teritorijā, kaimiņvalstu teritorijā, bet dažkārt arī daudzās pasaules valstīs.

Здание МИД Латвии - Sputnik Latvija
Durvis veras ciet: koronavīrusa dēļ iedzīvotāji lūgti neapmeklēt 27 valstis

Kopš XX gadsimta sākuma cilvēce ir pārdzīvojusi vairākas pandēmijas. Visspēcīgāka no zināmajām – "Spāņu gripa" (izraisīja vīruss H1N1) – izplatījās 1918.-1920. gadā un aiznesa vairāk nekā 20 miljonus dzīvību. No tās cieta no 20% līdz 40% Zemes iedzīvotāju.

1957. gada pandēmijas ("Āzijas gripa") un 1968. gada pandēmijas ("Honkongas gripa") laikā bojā gāja vairāk nekā 1,5 miljoni cilvēku, savukārt ekonomiskie zaudējumi sastādīja aptuveni 32 miljardus dolāru.

2002.-2003. gadā vairākās Āzijas dienvidaustrumu valstīs izplatījās atipiskā pneimonija (SARS). Saskaņā ar PVO datiem, tajā laikā 30 pasaules valstīs tika reģistrēti 8436 saslimšanas gadījumi ar SARS, vairāk nekā 900 gāja bojā.

2003.-2005. gadā ar "putnu gripas" vīrusu (H5N1) inficējās 389 cilvēki 15 pasaules valstīs, 246 gadījumi noveda pie letāla iznākuma.

2009. gadā tika apstiprināti pirmie cilvēku inficēšanās gadījumi ar jauno vīrusu H1N1 ("cūku gripa"). No pandēmijas 2009.-2010. gadā nomira vairāk nekā 2600 cilvēku.

Ko darīs Latvija

Latvijas atbildīgās amatpersonas aizvadīja preses konferenci, kurā atbildēja uz jautājumiem par to, kādas darbības tiks veiktas iedzīvotāju aizsardzībai.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga pastāstīja, ka COVID-19 uzliesmojuma gadījumā Latvija spēs nodrošināt 1000 guļvietu slimnīcās. Krīzes vadības padomei nosūtīts lūgums par resursu krājumu palielināšanu, tostarp par pretinfekcijas līdzekļu un mākslīgās plaušu ventilācijas aparātu skaita palielināšanu. Latvija pievienojusies aptuveni 20 ES valstīm ar mērķi veikt kopīgu individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumu.

Дезинфекция трамвая против распространения коронавируса в Пхеньяне - Sputnik Latvija
Saslimušo skaits ar koronavīrusu Latvijā ir pieaudzis līdz 10

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis pastāstīja, ka cilvēkiem, kas atrodas karantīnā, netiks veiktas plānveida operācijas un manipulācijas. Cilvēkus, kuri atgriezušies no vīrusa perēkļiem, Dumpis aicināja neapmeklēt slimnīcu uzņemšanas nodaļas, bet gan ziņot par savu atgriešanos pa tālruni. Tāpat būs stingri ierobežota slimnieku apciemošana stacionāros.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs paziņoja, ka ar COVID-19 saslimušo stāvoklis uzlabojas. Patlaban koronavīruss Latvijā ir diagnosticēts 10 cilvēkiem, deviņi no kuriem ir tūristi no vienas un tās pašas grupas, kura 7. martā atgriezās no Itālijas kalnu slēpošanas kūrorta.

Ierobežojumi valsts mēroga pasākumiem Latvijā pagaidām nav ieviesti.

Ziņu lente
0