Turcija lūgusi NATO sniegt papildu atbalstu Sīrijā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasБронеавтомобиль Kirpi вооруженных сил Турции в районе Акчакале на турецко-сирийской границе
Бронеавтомобиль Kirpi вооруженных сил Турции в районе Акчакале на турецко-сирийской границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcija vērsusies pie NATO pēc palīdzības. Valsts prezidents atgādināja, ka situācija Sīrijā apdraud visas Eiropas valstis.

RĪGA, 10. marts — Sputnik. Turcija vērsusies pie NATO ar lūgumu sniegt papildu palīdzību Sīrijā, informēja valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans, vēsta RIA Novosti.

Turcijas līderis atgādināja, ka situācija Sīrijā apdraud visas Eiropas valstis.

"Nevienai Eiropas valstij nav tiesību vienaldzīgi noskatīties uz humanitāro drāmu Sīrijā. Mēs sagaidām no NATO solidaritāti un papildu palīdzību," teica Erdogans preses konferencē, kurā piedalījās kopā ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu.

Valsts vadītājs atzīmēja, ka Turcija ir vienīgā alianses valsts, kas cīnījusies "laukā" pret "Islāma valsti" (Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs aizliegts teroristiskais grupējums – red.) un zaudējusi lielu skaitu savu karavīru.

Savukārt Stoltenbergs paziņoja, ka militāri politiskais bloks ir gatavs atbalstīt Turciju Sīrijā ar dažādām metodēm.

"Tas ietver aizsardzības raķešu sistēmas, kas palīdz aizsargāt Turciju pret draudiem no Sīrijas," teica alianses ģenerālsekretārs.

Vienlaikus Stoltenbergs preses konferencē norādīja, ka spriedzes samazināšanās Idlibā ir jūtama.

Saasināšanās Sīrijā

Situācija Idlibā saasinājās, kad 27. februārī "Haijat Tahrir aš Šam" teroristi sāka liela mēroga uzbrukumu Sīrijas valdības spēku pozīcijām. SAR armija atklāja atbildes uguni. Saskaņā ar Krievijas AM informāciju, apšaudē nokļuva arī turku karavīri, kam tur nevajadzēja atrasties. Gāja  bojā 36 Turcijas  karavīri, vairāk nekā 30 cilvēki guvuši ievainojumus. Pie tam Krievija spēra soļus uguns pārtraukšanai no Sīrijas puses un nodrošināja bojāgājušo un ievainoto evakuāciju uz Turcijas teritoriju.

Президент Сирии Башар Асад - Sputnik Latvija
Sīrijas prezidents norādījis, kas nepieciešams attiecību atjaunošanai ar Turciju

Ankara informēja, ka sāk jaunu militāro operāciju Sīrijas ziemeļrietumos – "Pavasara  vairogs".

Krievija un Sīrija jau vairākkārt uzsvērušas, ka nestabilitātes iemesls reģionā ir teroristu darbības.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Turcija nav izpildījusi virkni būtisku saistību problēmu atrisināšanai Idlibas apgabalā Sīrijā. Piemēram, Turcija nav nošķīrusi no teroristiem bruņoto opozīciju, kas gatava dialogam ar valdību politiskā procesa ietvaros. Krievijas un Turcijas memorandā no 2018. gada 18. septembra, kas tika saskaņots pēc valstu vadītāju tikšanās, tika atrunāta Turcijas karavīru klātbūtnes status quo saglabāšana ar noteikumu, ka līdz 2018. gada 15.oktobrim no Idlibas deeskalācijas zonas tiks izvesti visi teroristiskie radikālie grupējumi. Tāpat noteikts, ka tiks veikti "efektīvi pasākumi stabila karadarbības pārtraukšanas režīma nodrošināšanai" šajā zonā, un rajonā notiks kopīgas Krievijas un Turcijas karavīru patruļas.

Putina un Erdogana telefona sarunas laikā Turcijas prezidents lūdza atstāt Damasku "aci pret aci" ar Ankaru. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot Turcijas prezidenta vārdus, atgādināja, ka Krievija ir vienīgā valsts, kuras karavīri uzturas Sīrijā likumīgi, kā arī norādīja, ka Krievijas karavīri turpinās cīņu ar teroristiem.

Бронеавтомобиль турецкой армии - Sputnik Latvija
Turcija piedraudējusi atsākt militāro operāciju Sīrijā

Sīsijas valdība bija spiesta slēgt gaisa telpu virs Idlibas. Damaska brīdināja, ka jebkuras lidmašīnas šajā rajonā tiks uzskatītas par naidīgiem spēkiem un notriektas. Sīrijas armija likvidēja vairākus turku bezpilota lidaparātus, kuri apšaudīja valdības spēku pozīcijas. Savukārt Turcijas iznīcinātāji notrieca trīs Sīrijas kara lidmašīnas.

5. martā Krievijas un Turcijas valstu vadītāji pēc sešas stundas ilgām pārrunām Maskavā vienojās par uguns pārtraukšanu Idlibā.

Ziņu lente
0