Serbijas ārlietu ministrs nosodījis mēģinājumus apturēt "Turcijas straumi"

© Photo "Турецкий поток"Символический сварной шов "Турецкого потока"
Символический сварной шов Турецкого потока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Serbijas ārlietu ministrs atzina, ka valsts jūt spiedienu un centienus apturēt gāzesvada "Turcijas straume" būvdarbus no gāzes glabātavas Bulgārijā uz Serbiju.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Serbija jūt centienus apturēt gāzesvada "Turcijas straume" turpinājumu caur Bulgāriju, taču spiedienu valsts nepieļaus, paziņoja Serbijas pirmais vicepremjers, ārlietu ministrs Ivica Dadičs, vēsta RIA No vosti.

"Patlaban turpinās "Turcijas straumes" būvdarbi. Vienā daļā tas ved caur Bulgāriju. Mēs tagad gaidām, kad gāze no glabātavas Bulgārijā nonāks līdz Bulgārijas un Serbijas robežai, mums tas ir ļoti svarīgi. Taču tagad mēs jūtam lielu spiedienu, pastāv centieni apturēt pat šo projektui. Taču centieni vērst pret mums spiedienu būs nesekmīgi," viņš teica.

Politiķis uzsvēra, ka Serbija pieprasa šī projekta īstenošanu, un vēlreiz atgādināja, ka valsts nav pievienojusies pret Krieviju vērstajām sa nkcijām.

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Gazprom" uzvar: Eiropa atsakās no ASV sašķidrinātās gāzes

"Pastāv spiediens, centieni apturēt projektu "Turcijas straume". Pie tam Serbijai netiek doda kaut kāda jauna iespēja, citas izredzes piegādāt gāzi. Ja mēs teiksim, ka, piemēram, nevēlamies piedalīties "Dienvidu straumē" vai "Turcijas straumē", no kurienes tad mēs saņemsim gāzi?" vaicāja Dadičs.

Ministrs atzīmēja, ka ASV piedāvā savu gāzi, taču tā ir divreiz dārgāka.

"Tā ir sašķidrinātā gāze, caur projektiem Horvātijā. Taču tos tikai plānots būvēt, un neviens nezina, kad tiks uzbūvēti," piebilda Dadičs.

Gāzesvads "Turcijas straume" tika svinīgi atklāts janvāra sākumā. To veido divi gāzes vadi, katra jauda – 15 ,75 miljardi kubikmetru. Pirmais paredzēts gāzes piegādēm patērētājiem Turcijā, otrais – piegādēm uz valstīm Eiropas dien vidos un dienvidaustrumos.

Uz Eiropu gāze no "Turcijas straumes" ies caur Bulgāriju – uz Serbiju un Ungāriju. Plānots, ka atbilstošā infrastruktūra Bulgārijā tiks pabeigta 2020.gada pirmajā pusē.

Decembra beigās Serbija informēja, ka cauruļvads tās teritorijā – no Bulgārijas līdz Ungārijas robežām ir pabeigts. Tas ir 403 km garš, caurlaides spēja – 12,87 miljardi kubikmetru pie ieejas un aptuveni desmit miljardi – pie izejas.

Ziņu lente
0