Politika

Krievijas ĀM negatīvi novērtēja ASV scenārijus par kodoluzbrukumu Krievijai

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava ir pārliecināta, ka Vašingtonas scenāriji par kodolraķešu uzbrukumu Krievijai ir bezatbildīga un bīstama dispozīcija.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. ASV izturas bezatbildīgi, izstrādājot kodoltrieciena scenārijus Krievijai un pieļaujot, ka var uzvarēt kodolkara gadījumā, norādīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs, vēsta RIA Novosti.

Rjabkovs atzīmēja, ka Maskavā nav sajūtama Vašingtonas gatavība pieņemt rezolūciju par kodolkara nepieļaujamību.

Звезда на Спасской башне Московского Кремля. - Sputnik Latvija
"Vēlas iebiedēt Eiropu": Maskavā reaģēja uz amerikāņu "kodola triecienu" Krievijai

"Rodas iespaids, ka viņi paši savā prātā pieļauj zināmus scenārijus, kuros, pēc viņu domām, viņiem izdosies gūt virsroku kodolraķešu uzbrukumos. Mūs tas kategoriski neapmierina no koncepcijas viedokļa. Arī politiski tāda nostādne ir nepieļaujama, jo tā ir pretrunā visiem nolīgumiem starp Maskavu un Vašingtonu šajā jomā.

Savukārt no militārā viedokļa tas nozīmē plānošanu un mācības, kas, principā, rada profesionāļiem ASV iemaņas, kas nepieciešamas, lai "uzvarētu Krieviju" situācijā, kad nospiesta kodolpoga," teica Rjabkovs intevijā izdevumam "Kommersant".

Viņš norādīja, ka Maskava ir pārliecināta: tā ir bezatbildīga nostādne un bīstama dispozīicija. Rjabkovs uzsvēra, ka ĀM "neuzskata, ka iespējama ierobežota kodolieroču pielietošana un vēlāka konflikta pārtraukšana".

"Gluži pretēji, jebkura skaita un jebkādas jaudas kodolieroču pielietojums nozīmē, ka tiek atvērti elles vārti. Tālākais scenārijs ir grūti aprēķināms un modelējams, un jebkurā gadījumā pēc tāda veida soļa ir vismaz bezatbildīgi gaidīt, ka viss beigsies un viena no pusēm, kas izmantojusi tādu līdzekli, izies no šīs situācijas kā uzvarētāja," viņš akcentēja.

Raķetes Trident II D-5 palaišana no zemūdenes USS West Virginia, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pietiks ar piecām kilotonnām, lai savaldītu Krieviju. Pentagons liek kārtis galdā

Iepriekš Pentagons apstiprināja, ka uz zemūdenēm tiks izvietotas ballistiskās raķetes ar zemas jaudas kodolgalviņām Krievijas savaldīšanai. ASV aizsardzības ministra vietnieks Džons Ruds norādīja, ka jaunās raķetes pastiprina ASV spējass avaldīt un "demonstrē potenciālajiem pretiniekiem, ka viņiem nav nekādu priekšrocību kodolieroču ierobežota pielietojuma jomā, jo Savienotās Valstis var garantēti un apņēmīgi reaģēt uz jebkuriem draudiem".

Amerikāņu eksperti uzskata, ka, neskatoties uz runām par Krieviju, mazas jaudas lādiņus patiesībā iespējams izmantot kā pirmā kodoluzbrukuma līdzekli pret Ziemeļkoreju vai Irānu. ASV kodolstratēģijā teikts, ka valsts plāno "paplašināt iespējas dot atbildi kodolieroču vai konvencionālajiem stratēģiskajiem uzbrukumiem", kas paver ceļu preventīvam triecienam.

Ziņu lente
0