Atkal garām Latvijai: Baltkrievija atradusi jaunu naftas tranzīta maršrutu

© Sputnik / Vladimir Song / Pāriet pie mediju bankasТоварный поезд
Товарный поезд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija izmantos Odesas ostu Ukrainā naftas piegādēm no Azerbaidžānas. Tāpat tiek gaidīta divu tankkuģu ierašanās Klaipēdā. Latvijas ostas pagaidām netiek izmantotas.

RĪGA, 28. februāris — Sputnik. Baltkrievija joprojām meklē alternatīvas naftas piegādes: valsts vienojusies ar Azerbaidžānas Valsts naftas kompāniju (SOCAR) par divu tankkuģu kravu iegādi ar kopējo apjomu 160 tūkstošu tonnu apmērā. Nafta tiks piegādāta caur Odesas ostu. Tāpat "Belņeftehim" vienojies par piegādēm ar piecām Krievijas kompānijām, taču starp tām nav kompāniju, ar kurām valsts strādājusi agrāk, vēsta RIA Novosti.

Valsts koncerna "Belņeftehim" preses sekretārs Aleksandrs Tiščenko atklāja, ka naftas piegādes no Azerbaidžānas ieplānotas martā – runa ir par diviem tankkuģiem, kas piegādās 160 tūkstošus tonnu naftas. Tā tiks piegādāta Odesas ostā un nogādāta Baltkrievijā pa naftas cauruļvadu Odesa-Brodi.

Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Putins piezvanījis ar negaidītu piedāvājumu un apracis Latvijas cerības uz naftas tranzītu

Baltkrievijas maģistrālā naftas cauruļvada "Družba" operatora AAS "Gomeļtransņeftj" galvenais inženieris Andrejs Verigo pastāstīja, ka valsts cauruļvadu sistēma ir gatava naftas piegādēm no Ukrainas, un atzīmēja, ka nafta pa šo maršrutu pārsūknēta jau 2011.gadā, kad piegādes tāpat ritēja caur Odesas ostu.

"Operators (Ukrainas teritorijā – red.) ir "Ukrtransnafta"... tā uztur darba stāvoklī visas iekārtas. Cauruļvads nekad nav izvests no ekspluatācijas, tas ir aizpildīts ar tehnoloģisko naftu un gatavs darbam," teica Verigo.

Tāpat Baltkrievija vienojusies ar piecām vēl nenosauktām kompānijām no Krievijas par naftas piegādēm šī gada pirmajā ceturksnī par cenām bez tirgus prēmijas.

"Pieci jauni spēlētāji, ar kuriem strādāsim pirmajā ceturksnī, viņu nav mūsu tradicionālo piegādātāju sarakstā. Tas ir papildus grupas "Safmar" kompānijām, iepriekš mēs ar viņiem neesam strādājuši," teica Aleksandrs Tiščenko.

Viņš nesniedza informāciju par to, kādus apjomus jaunie partneri piegādās Baltkrievijas NPR.

Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Baltkrievija turpinās alternatīvas naftas piegādes caur Lietuvu

Tātad tuvākajā laikā Baltkrievija gaida Klaipēdas ostā Lietuvā divus tankkuģus ar Krievijas naftu, kas iepirkta caur treideriem, divus tankkuģus ar naftu no Azerbaidžānas no Odesas ostas, kā arī vairāku Krievijas kompāniju piegādes pa maģistrālo naftas cauruļvadu "Družba".

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, Līdz šim Baltkrievija iegādājās naftu tikai Krievijā. 2019.-2024. gg. Krievijā tiek īstenots tā saucamais nodokļu manevrs naftas nozarē, kas paredz pakāpeniski minimizēt naftas eksporta nodevas un palielināt tās ieguves nodokļa likmi. Šī iemesla dēļ, domājams, naftas cena Baltkrievijai pieaugs. Minska vērtēja, ka tās zaudējumi seši gadu laikā sasniegs 11 miljardus dolāru.

Pērnā gada nogalē Baltkrievija nenoslēdza līgumus par naftas piegādēm ar Krieviju, un no 1. janvāra naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām tika apturēta. Abu valsts NPR – Mazirjas un "Naftan" slodze tika samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

Janvārī Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Izdevās vienoties ar naftas kompānijām, kas veido grupas "Safmar" perimetru. "Safmar" plānoja janvārī un februārī piegādāt Baltkrievijai 750 tūkstošus tonnu naftas.

Игорь Юшков - Sputnik Latvija
Eksperts: Lietuva piedāvā fantastiskas idejas par gāzes tranzītu uz Baltkrieviju

Tāpat Baltkrievija meklē alternatīvas Krievijas naftai. Līdz šim saņemta informācija par vienu kontraktu – par 80 tūkstošu tonnu naftas piegādi no Norvēģijas NPR "Naftan", kas piegādāta caur Klaipēdas ostu. 20. februārī kļuva zināms, ka pa šo maršrutu tiks piegādāti vēl aptuveni 170 tūkstoši tonnu naftas – Baltkrievija nopirkusi divu tankkuģu kravu, kas ieradīsies Klaipēdā 3.-4. martā un 13.-15. martā.

Ziņots, ka Baltkrievijas valsts apvienības "Belorusņeftj" meitasuzņēmums Krievijā – naftas kompānija "Jangpur" piegādās Baltkrievijas tirgū Krievijā iegūto naftu. "Kompānija "Jangpur" patlaban pārorientēta uz naftas piegādēm Baltkrievijai, savus apjomus tā novirzīs uz Baltkrievijas tirgu," vēstīja "Belņeftehim" preses dienests. 2019. gadā kompānija "Jangpur" plānoja iegūt 206 tūkstošus tonnu naftas. Tās realizācija notiek caur "Transņeftj" sistēmu.

No Krievijas Baltkrievijā tika piegādāti aptuveni 24 miljoni tonnu naftas. Eksperti atzīmē, ka visas alternatīvās naftas piegādes Baltkrievijai būs dārgākas nekā imports no KF.

Ziņu lente
0