Latvija iesniegusi iestāšanās pieteikumu Eiropas kodolpētījumu organizācijā

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasГлава МИД Латвии Эдгарс Ринкевичс
Глава МИД Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija uzkrājusi kompetenci zinātnes jomā, sevišķi augstas enerģijas daļiņu fizikas jomā, pārliecināts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pirmdien, 24.februārī, Ženēvas kantonā iesniedza Latvijas iestāšanās pieteikumu Eiropas kodolpētījumu organizācijā (CERN). Pieteikuma vēstuli parakstīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, vēsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas mājaslapa. Dokumenta iesniegšanas ceremonijā piedalījās arī CERN padomes sekretāre un ģenerāldirektore Fabiola Džanoti.

Tiek ziņots, ka Rinkēvičs pauda pilnu pārliecību tajā, ka Latvija ir gatava iestāties organizācijā, jo ir uzkrājusi kompetenci zinātnes jomā, sevišķi augstas enerģijas daļiņu fizikas jomā.

Звезда на Спасской башне Московского Кремля. - Sputnik Latvija
Latvijas ĀM vadītājs izteicās par labumu, ko var atnest rāpošana uz ceļiem Kremlī

"Latvijas zinātnieki ir bijuši iesaistīti CERN projektos un snieguši savu ieguldījumu pēdējo 20 gadu laikā. Zinātnieku, uzņēmēju, valsts institūciju līmenī ir panākta vienota izpratne un izveidota efektīva sadarbības platforma. Valdības lēmumi demonstrē politisko atbalstu dalībai CERN ilgtermiņā. Izpildot šos priekšnoteikumus esam gatavi iestāties organizācijā asociētās dalībvalsts statusā," sacīja Rinkēvičs.

Atgādināsim, ka Eiropas kodolpētījumu organizāciju 1954.gada 29.septembrī nodibināja 12 Eiropas valstis. Šodien CERN ir 23 dalībvalstis. Tā ir starptautiska organizācija, kas nodarbojas pirmām kārtām ar pētījumiem elementāro daļiņu fizikas jomā.

CERN galvenais uzdevums ir sniegt daļiņu paātrinātājus un citu infrastruktūru pētījumiem augsto enerģiju fizikas jomā. CERN rīcībā ir liels datoru centrs eksperimentos iegūto datu apstrādei un šeit tiek veidots vispasaules tīmeklis.

Latvijas valdība atbalstīja valsts iestāšanos organizācijā 2019.gadā.

Ziņu lente
0