EXPO 2020 paviljons Dubaijā izmaksās Latvijai vairāk nekā miljonu eiro

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Дубай
Города мира. Дубай - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules izstāde notiks Dubaijā no 2020. gada 20. oktobra līdz 2021. gada 10. aprīlim; galvenās tēmas būs – iespējas, mobilitāte un stabilitāte.

RĪGA, 17. februāris – Sputnik. Latvija parakstīja līgumu par paviljona 1,4 miljonu eiro vērtībā būvniecību izstādē Expo 2020 Dubaijā, raksta Tvnet.lv, atsaucoties uz ekonomikas ministru Ralfu Nemiro.

Города мира. Дубай - Sputnik Latvija
Dubaijā EXPO 2020 Latviju izvietojuši starp divām bagātām valstīm

Šobrīd Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra apkopo visu nepieciešamo informāciju par uzņēmumiem, kas varētu piedalīties izstādē, kā arī novērtē iespējamo ekspozīcijas saturu.

Sākotnēji valdība domāja piešķirt 4,4 miljonus eiro no valsts budžeta Latvijas dalībai izstādē. Taču pēc lēmuma par līguma laušanu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) par Latvijas dalības organizēšanu Expo 2020 izmaksas samazinājās, jo tika pieņemts lēmums īrēt paviljonu no Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Valdības lēmums paliek nemainīgs – Latvijai ir jāpiedalās Expo 2020, uzsvēra Nemiro. Latvijas paviljons tiks uzbūvēts laicīgi, savukārt tā ideja būs līdzīga tai, ko piedāvāja LTRK, taču iepriekš netika ņemts vērā paviljona saturs Dubaijas īpašajos klimatiskajos apstākļos. Jaunajā projektā visas īpatnības ir paredzētas.

Līdzekļi būs nepieciešami ne vien ekspozīcijas izstrādei, bet arī tās uzturēšanai, tādēļ paredzēts, ka lielu daļu izmaksu uzņemsies uzņēmēji, kas piedalīsies Expo 2020.

Iepriekšējā Expo izstāde notika Astanā 2017. gadā. Latvija prezentēja tajā nelielu ekspozīciju. Toreiz viss izdevās, neraugoties uz to, ka budžets bija ļoti mazs, daudz mazāks, nekā citām valstīm. Taču Latvija ieņēma trešo vietu paviljona dizaina ziņā, un tam bija daudz apmeklētāju.

Latvijas paviljons EXPO 2017 - Sputnik Latvija
Latvija grasās piedalīties EXPO 2020

Latvija EXPO 2017 prezentēja paviljonu "Enerģija ir mūsu dabā". Tā dizains izcīnīja bronzas medaļu mazo paviljonu kategorijā – izstādes paviljoni, kuru platība ir līdz 400 kvadrātmetriem. LTRK uzsvēra, ka šādu atzinību valsts ir guvusi pirmo reizi visā dalības EXPO izstādēs vēsturē.

Saskaņā ar LTRK datiem, kura bija izstādes paviljona organizators, izstādes norises laikā to apmeklēja vairāk nekā 260 tūkstoši cilvēku – trīs reizes vairāk, nekā sākotnēji domāts.

Latvijas paviljona būvniecība priekš Astana EXPO 2017 izmaksāja 700 tūkstošus eiro. Finansējums tika pilnībā uzlikts uz privāto uzņēmumu pleciem.

Ziņu lente
0