Uzzināt savu cenu: eksperti aprēķināja dzīves izmaksas Latvijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПокупатель в магазине, архивное фото
Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā cenas visā Latvijā izskatās pasaules mērogā? Par cik ir dzīve Latvijā ir dārgāka, nekā citās pasaules valstīs?

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Nesen mēs rakstījām par to, ka pārtikas produkti Rīgā ir visdārgākie, salīdzinot ar Lietuvas un Igaunijas galvaspilsētām. Kāda tad ir cenas attiecība produktiem salīdzinājumā ar visu pasauli.

 Холодильник для обмена продуктами. - Sputnik Latvija
Latvijā palielināsies pārtikas produktu cenas: nāksies pārtikt no kafijas un kakao

Attiecīgu pētījumu nesen publicēja amerikāņu izdevumā CeoWorld Magazine. Šajā 132 valstu reitingā Latvija ieņēma 58. vietu, nonākot starp Saūda Arābiju un Kambodžu. Igaunija ir 50. vietā (dārgākā bijušās PSRS republiku vidū), Lietuva – 66. vietā, raksta bb.lv.

Pētījuma autori par pamatu paņēma cenu līmeni Ņujorkā, novērtējot to ar 100 ballēm.

Dzīves izmaksu ziņā Latvija tika novērtēta ar 47,49 ballēm. Tas nozīmē, ka valstī dzīve ir divas reizes lētāka, nekā Dzeltenā velna pilsētā.

Mājokļa īres maksas līmeņa ziņā Latvija ieguva vien 12,34 balles. Tātad tas nozīmē, ka mājoklis šeit ir gandrīz 10 reizes lētāks, nekā Ņujorkā.

Pārtikas produktu cenu līmeņa ziņā Latvija ieguva 34,85 balles. Restorānu ēdiena cenas ziņā – 42,88. Iedzīvotāju pirktspējas indekss sastādīja 52,48 balles.

Šveices standarts

Reitinga līderis ir Šveice. Dzīves izmaksas tur novērtētas ar 122,4 ballēm attiecībā pret Ņujorku. Tas arī neizbrīna – vidējā alga Šveicē sastāda 6000 eiro, un viesstrādnieku lomā tur ir nevis ukraiņi vai poļi, bet gan vācieši, itāļi un franči.

Канистра - Sputnik Latvija
Uzpildīties Krievijā? No 1. janvāra Latvijā pacelsies benzīna cenas

Tālāk dzīves dārdzības ziņā seko Norvēģija, Islande, Japāna un Dānija. Tāpat desmitniekā iekļuva Bahamu salas, Luksemburga, Izraēla, Singapūra un Dienvidkoreja.

Krievija ieņēma 82. vietu, piekāpjoties Polijai, taču apsteidzot Botsvānu.

Baltkrievija un Ukraina reitingā nokļuva attiecīgi 101. un 107. vietā.

Sarakstu noslēdz Uzbekistāna, Sīrija, Indija, Afganistāna un Pakistāna.

Īpaša vieta

Attiecībā uz mājokli. Patiesībā Latvijā, sevišķi Rīgā, tas nemaz nav tik lēts. Vienkārši Ņujorka ir īpaša pilsēta. Tur īre maksā vienkārši neiedomājamu naudu. Pat Šveicē ar tās milzīgajām algām mājoklis ir divas reizes lētāks. Lieta tajā, ka Lielais ābols pievelk cilvēkus no visas pasaules un sniedz tiem iespēju ātri kļūt bagātiem un slaveniem. Neviena pasaules pilsēta šajā ziņā nevar ar to sacensties. Taču par to ir jāmaksā, un ir jāmaksā daudz.

Район Skanste, новостройки, недвижимость - Sputnik Latvija
Desmit gadi ar vidējo algu: mājokļa cenas Latvijā aug divas reizes ātrāk, nekā ES

Kompānija Deloitte aprēķināja (tas bija pētījums pēc 2018. gada apkopotajiem datiem), ka, lai iegādātos vidēja izmēra dzīvokli (70 kvadrātmetri), Latvijā jābūt vismaz summai, kas ir vienāda ar 10,1 vidējo gada algu. Nepieejamāks mājoklis Eiropā ir tikai Čehijā – 11,2 gada algas. Toties Portugālē jaunajam mājoklim būs nepieciešamas vien 3,8 gada algas.

Runājot par absolūtajiem skaitļiem, kā jau varēja cerēt, pats dārgākais mājoklis ir Parīzē un Londonā. Tās ar lielu izrāvienu ieņem līderpozīcijas Eiropas dārgākā nekustamā īpašuma pilsētu sarakstā. Tā, Francijas galvaspilsētā (bez piepilsētām) kvadrātmetra cena jaunbūvēs sastāda vidēji 12 910 eiro, Londonā – 11 185 eiro.

Ziņu lente
0