Šefpavāri: ko nav vērts pasūtīt itāļu restorānā

© pixabayПаста
Паста - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādījies, lai nejustos piemānītam, apmeklējot itāļu restorānus, labāk nedot priekšroku dažiem visnotaļ populāriem ēdieniem.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Izdevuma Insider žurnālisti aptaujāja šefpavārus un restorānu kritiķus, kuri pastāstīja kādus ēdienus nav vērts pasūtīt itāļu restorānos, un kādiem derētu pievērst uzmanību, vēsta RIA Novosti.

Tā, pēc restorānu kritiķes Džulijas Heltonas domām, pica "Margarita" – tā ir "zādzība", jo praktiski jebkurā iestādē tā bieži mēdz būt nepamatoti dārga.

"Mīkla, nedaudz mērces, mocarella, dažas bazilika lapas – un tās ir jūsu vakariņas? Parasti viesi maksā vismaz 12 dolārus par šo "pīrāgu", kamēr paša spēkiem to iespējams pagatavot par dolāru. Es to zinu, jo trīs gadus strādāju itāļu restorānā. Pārstājiet maksāt par šo ēdienu," aicināja Heltona.

Viņa ieteica izvēlēties picu ar vairākām piedevām, kas ir pagatavota akmens krāsnī. Tad būs skaidrs, par ko jūs maksājat.

Šefpavāre otrajā paaudzē Natalī Servino pastāstīja, ka, ja tomātu sezona ir beigusies, tad nav jēgas pasūtīt salātus Caprese (tomāti, mocarella, svaigas bazilika lapas un olīveļļa).

"Caprese ir uzkoda, kuru jūs atradīsiet praktiski jebkura itāļu restorāna ēdienkartē visa gada garumā. Taču visbiežāk tomāti izrādās bezgaršīgi. Labāk izvēlēties kaut ko citu," ieteica Servino.

Šefpavāre ieteica atteikties arī no ķiploku grauzdiņiem.

Pica Neapoles gaumē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pica kosmosā: kosmonauti pagatavojuši iemīļoto ēdienu bezsvara apstākļos

"Ja restorāns cenšas slēpt savas maizes garšu ar eļļu un ķiplokiem, labāk to neņemt. Pameklējiet vietu, kur pasniedz svaigu mājas vai vietējo maizi, kura nav ne ar ko jāapber un papildus jācep, lai tā ir garšīga. Un vispār – tā principā nav labākā izvēle," paziņoja viņa.

Spageti Boloņas mērcē, pēc ēdienu blogeres Alekas Šunkas sacītā, lētāk ir pagatavot mājās.

"Šis ēdiens ir ātri un vienkārši pagatavojams, pie tam to ir grūti sabojāt," komentēja viņa.

Pastas receptē ietilpst apcepta liellopu gaļas maltās gaļas masa ar sagrieztiem ķiplokiem, sīpoliem un rīvētiem burkāniem, kurai pēcāk pievieno sagrieztus tomātus vai tomātu pastu, pēc tam vāra aptuveni 45 minūtes ar nelielu daudzumu buljona, un pēc tam to visu samaisa ar spageti.

Tas pats attiecas arī uz Cacio e pepe (pasta ar sieru un pipariem), kuru gatavo vien no trim ingredientiem: pastas, pekorīno siera un melnajiem pipariem.

"Cacio e pepe nemaksā naudu. Itālijā šo ēdienu gatavo, kad kādam nepietiek laika pagatavot pienācīgāku mērci. To var salīdzināt ar ātrās ēdināšanas restorāna, nevis ar restorāna ēdienu," paziņoja šefpavāre Linda Harela.

Pēc kulinārijas ekspertu domā, itāļu restorānā vērts pievērst uzmanību sautētiem ēdieniem, jo to pagatavošana ir darbietilpīgs process, kurš atsevišķos gadījumos var aizņemt 12 stundas.

Венеция, Италия - Sputnik Latvija
The Local: Venēcijas mērs iesaka tūristiem mācīties itāļu valodu

Spageti ar nogatavinātiem dārzeņiem vai gaļu "Osso buco" (sautēts teļa stilbs – red. piez.) ir laba izvēle, tāpat kā lazanja, kurai jāpagatavo vairākas mērces un jāizritina plānus taisnstūra formas mīklas slāņus.

Džūlija Heltona atsevišķi izcēla mājas pastu.

"Protams, to var pagatavot patstāvīgi, taču nodarboties ar to pastāvīgi ir nogurdinoši. Itāļu restorānos ir personāls, kurš gatavo tikai to. Ticiet man, nav nekā labāka par svaigi pagatavotu pastu," paskaidroja viņa.

Tradicionālo Sicīlijas virtuves uzkodu, ceptas rīsu bumbiņas arančīni, kuras pavāri dažkārt pilda ar sieru, zirņiem vai gaļu, arī labāk pagaršot itāļu restorānā, nekā censties pagatavot mājās.

Ziņu lente
0