EP deputāti vairs nevēlas palīdzēt invalīdiem

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие нового корпуса торгового центра Alfa
Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Invalīdi Latvijā ir nabadzīgākie Eiropas Savienībā, un tuvākajā laikā zaudēs arī aizsardzību darba tirgū.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāti no Latvijas piemirsuši solījumus palīdzēt cilvēkiem ar invaliditāti, raksta Timeline.

Инвалидная коляска - Sputnik Latvija
Briesmīga attieksme: Jūrmalā autobusā nav ielaista sieviete invalīda krēslā

Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento pārstāve Irīna Meļņika pastāstīja, ka, saskaņā ar Eurostat datiem, 43,6% cilvēku ar invaliditāti Latvijā dzīvo zem nabadzības robežas, savukārt vidējais rādītājs ES sastāda tikai 28,7%. Latvija ir viena no nedaudzajām ES valstīm, kurās invalīdi dzīvo daudz trūcīgāk nekā veselie. Meļņika atzīmēja, ka Latvijai vēl joprojām nav konkrētu plānu situācijas uzlabošanai.

Nesen tika izteikts ierosinājums mainīt likuma normu, kas aizliedz atlaist no darba personu ar invaliditāti bez tiesas starpniecības, lai mazinātu šķēršļus darba devējiem un veicinātu invalīdu nodarbinātību.

Taču organizācija Sustento likuma grozījumus vērtē citādi. Meļņika uzskata, ka tie neuzlabos situāciju personām ar invaliditāti darba tirgū. Viņa konstatēja, ka ar tādiem grozījumiem Latvija kļūs par vienīgo valsti ES, kurā cilvēkiem ar invaliditāti nebūs paredzēts papildu aizsardzības mehānisms darba tirgū.

Pēc viņas domām, valsts nenodrošina pietiekamu aizsardzību personām ar invaliditāti arī ES līmenī. Eiropas Parlamentā strādā grupa invaliditātes jautājumos, kas apvieno dažādu politisko spēku pārstāvjus no gandrīz visām Eiropas valstīm ar mērķi kopīgiem spēkiem risināt ar invaliditāti saistītus jautājumus ES likumdošanas līmenī. Taču šajā grupā nav neviena deputāta no Latvijas, atzīmē Meļņika.

Пожилая женщина на скамейке - Sputnik Latvija
Tiesībsargs: Latvijā invalīdiem nākas izvēlēties – mirt bada nāvē vai nosalt

Organizācijas vadītāja Gunta Anča atzina: tiekoties ar EP grupu, tika atzīmēts, ka ir tikai trīs valstis, kurās invaliditātes jautājumi nav prioritāti un no kurām grupā nestrādā neviens politiķis. Viena no tām ir Latvija.

Priekšvēlēšanu periodā organizācija Sustento vērsās pie visiem EP deputāta kandidātiem ar aicinājumu apstiprināt gatavību pārstāvēt Latvijas iedzīvotāju ar invaliditāti intereses Eiropas likumdošanas līmenī. Anča atgādināja, ka tolaik daudzi uzņēmušies saistības aktīvi strādāt.

Diemžēl neviens no viņiem šo solījumu nav pildījis.

Ziņu lente
0