Upuri dzeltenos dūmos: Idlibā nofilmēts inscenēta ķīmisko vielu pielietojuma ieraksts

© REUTERS / Bassam KhabiehСитуация в Дамаске, Сирия
Ситуация в Дамаске, Сирия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viltotais ieraksts ar it kā ķīmiskajā uzbrukumā cietušiem Sīrijas iedzīvotājiem tiks nodots izplatīšanai sociālajos tīklos un rietumvalstu medijos.

RĪGA, 5. februāris - Sputnik. Idlibā pēc organizācijas "Baltās ķiveres" iniciatīvas ar teroristu atbalstu uzfilmēts iestudēts video ieraksts par "Sīrijas armijas ķīmisko uzbrukumu", vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Krievijas Naidīgo pušu samierināšanas centra paziņojumu.

"Nofilmētajos kadros redzami it kā "cilvēku upuri" ar "saindēšanās" pazīmēm biezos dzeltenīgos dūmos. Patlaban "Baltās ķiveres" sagatavojušas viltoto ierakstu izplatīšanai sociālajos tīklos, lai tālāk tiražētu to rietumvalstu un arābu medijos," vēsta centrs.

Samierināšanas centrs precizēja, ka vakar, aptuveni 16:00 pēc Maskavas laika (pl.15:00 pēc Latvijas laika) no vairākiem neatkarīgiem avotiem saņēmuši ziņas, ka sākta inscenēta video ieraksta uzņemšana par ķīmisko ieroču pielietojumu Zerbas apdzīvotajā vietā. Iestudētajos kadros "Baltās ķiveres" līdz ar kaujiniekiem attēlo uzlidojuma "sekas", kurā izmantota nezināma "ķīmiskā munīcija". Uzlidojumu it kā veikuši Sīrijas Gaisa spēki.

Сирийская армия в провинции Идлиб - Sputnik Latvija
Kaujinieki Sīrijā izmanto NATO valstu ieročus

Organizācija "Baltās ķiveres" deklarē, ka viņu mērķis ir aizsargāt Sīrijas civiliedzīvotājus, uzsver savu politisko neitralitāti un nepiedalīšanos bruņotajās darbībās. Taču organizācija ne vienu reizi vien jau pieķerta safabricētu video materiālu sagatavošanā. Cita starpā plaši pazīstama ir iestudēta ķīmiska uzbrukuma uzņemšana Dumas pilsētā Sīrijā 2018.gada aprīlī.

Uz šī ieraksta pamata rietumvalstis apsūdzēja Sīrijas valdības spēkus par uzbrukumu civiliedzīvotājiem un apšaudīja Asada spēku pozīcijas. Vienlaikus Krievija jau 2018.gada pavasarī atrada aktierus, kuri piedalījās viltotā ieraksta uzņemšanā par ķīmisko uzbrukumu Dumā. Izmeklēšanas laikā KF neatrada nekādas pazīmes, kas liecinātu, ka Dumā pielietoti ķīmiskie ieroči – nevienu liecinieku, nevienu saindētu cilvēku slimnīcās, nekādas ķīmiskās munīcijas atliekas.

Krievijas Ārlietu ministrija uzskata, ka "Balto ķiveru" darbība ir lielas informatīvās kampaņas elements ar mērķi nomelnot Sīrijas valdību. Ziņas par indīgo vielu pielietošanu no Sīrijas karavīru puses tiek izplatītas ar mērķi attaisnot teroristus un iespējamos vardarbīgos uzbrukumus no ārienes. Sīrijas prezidents Bašars Asads paziņoja, ka organizācijas "Baltās ķiveres" locekļi patiesībā ir "Al Kaida" – Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegtas teroristiskās organizācijas - piekritēji.

Ziņu lente
0