Donalds Tusks priecātos par neatkarīgo Skotiju ES sastāvā

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasСтолица Шотландии, город Эдинбург
Столица Шотландии, город Эдинбург - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatkarīgā Skotija nevar automātiski nokļūt ES, tai nāksies izpildīt visas nepieciešamās formalitātes.

RĪGA, 4. februāris – Sputnik. Bijušais Eiropas Padomes vadītājs Donalds Tusks paziņoja, ka atbalstītu Skotijas iestāšanos ES, ja tā izstātos no Lielbritānijas. Par to viņš paziņoja BBC ēterā.

Atbildot uz jautājumu, vai neatkarīgā Skotija varēs iestāties ES, Tusks atbildēja, ka viņam ir "jāciena Lielbritānijas iekšējie strīdi" un nav jāiejaucas tajos. Taču uz jautājumu, kā personīgi viņš attiektos pret šādu iespēju, Tusks atbildēja, ka, viņa skatījumā, Brisele to uztvertu "ar entuziasmu", savukārt personīgi viņš jūtas "kā skots, sevišķi pēc Brexit".

Великобритания вышла из ЕС - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība oficiāli pazaudējusi vienu aizbildni: Brexit ir noticis

Taču viņš brīdina, ka neatkarīgā Skotija nevarēs automātiski iestāties ES, jo tai nāksies izpildīt visas nepieciešamās formalitātes.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs nosauca Tuska vārdus par "antieiropeiskiem un bezatbildīgiem" un brīdināja, ka tie var veicināt "separātiskas tendences" ES.

Referenduma laikā par Lielbritānijas izstāšanos no ES 62% Skotijas iedzīvotāju nobalsoja pret Brexit. Kopumā Lielbritānijā Brexit atbalstīja 51,9% referenduma dalībnieku.

Nākamajā dienā, kolīdz Lielbritānija oficiāli izstājās no ES, Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena uzrakstīja savā Twitter mikroblogā: "Skotija atgriezīsies Eiropas sirdī kā neatkarīga valsts."

​Skotija 2014. gadā referendumā nobalsoja par reģiona saglabāšanu Apvienotās Karalistes sastāvā, taču tas bija pirms referenduma par Brexit. Šī gada janvārī Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons atbildēja ar atteikumu Skotijas valdībai uz pieteikumu par nacionālā parlamenta pilnvaru nodošanu Skotijas likumdošanas sanāksmei referenduma rīkošanai, jo, pēc viņa sacītā, 2014. gadā Skotija vadība solīja, ka šādi balsojumi notiks "vienu reizi paaudzē".

Lai iestātos ES, neatkarīgajai Skotijai būs nepieciešams visu 27 ES dalībvalstu atbalsts.

Ziņu lente
0