EPPA priekšsēdētājs vēlas apsēdināt pie viena galda bijušās PSRS valstu delegācijas

© Sputnik / Доминик Бутен / Pāriet pie mediju bankasЗимняя сессия ПАСЕ
Зимняя сессия ПАСЕ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EPPA priekšsēdētājs varētu kļūt par starpnieku konfliktu risināšanā starp delegācijām, paziņoja Hendriks Damss.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) priekšsēdētājs Hendriks Damss vēlētos apsēdināt pie viena galda Krievijas un "Baltic plus" grupas delegāciju pārstāvjus, lai tieši apspriestu visasākos jautājumus, paziņoja spīkers "Izvestija" intervijā.

"Protams es gribētu gūt iespēju sapulcēt cilvēkus pie viena galda, lai apspriestu visjūtīgākos jautājumus. Un tas ir tas, ko es plānoju izdarīt nākotnē. Acīmredzot, ka iznākums – veiksmīgs vai nē – būs skaidrs vēlāk," sacīja Damss.

Viņš atzīmēja, ka starpība starp parlamentu un valdību ir tajā, ka valdībai ir vienota oficiālā līnija, ko atbalsta vairākums. "Taču runājot par parlamenta diplomātiju, šajā gadījumā ikviens deputāts var teikt visu, ko vēlas, par vienu vai otru tematu, neatkarīgi no valdības līnijas," teic Damss.

EPPA jūnija sesijā pilnā apjomā atjaunoja Krievijas delegācijas pilnvaras, kuras cieta zaudējumus 2014. gadā saistībā ar notikumiem Ukrainā. Toreiz Asambleja tostarp atņēma KF delegācijai balsstiesības. Atbildes kārtā Maskava paziņoja, ka šādos nosacījumos pilnvērtīgs darbs nav iespējams, un iesaldēja virkni iemaksu Eiropas Padomes budžetā.

2019. gada aprīlī EPPA vērsās pie Krievijas ar aicinājumu izveidot delegāciju un veikt iemaksu. Maijā Eiropas Padome apstiprināja KF tiesības balsot organizācijas sēdēs, savukārt jūnijā EPPA izskatīšanai tika iesniegta rezolūcija par Krievijas delegācijas atgriešanos Asamblejas sēdēs.

Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Ir dīvaini nosodīt par nodomiem". Maskava aizstāvējusi savas pilnvaras EPPA

Neraugoties uz to, ka pret KF atgriešanos pie darba EPPA vienbalsīgi nobalsoja Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija un Ukraina, Krievijas delegācijas pilnvaras Asamblejā tika atjaunotas pilnā apjomā.

Baltijas valstis, Ukraina un Gruzija, būdamas neapmierinātas ar Krievijas delegācijas atgriešanos pie darba EPPA, pēcāk paziņoja par grupas "Baltic plus" izveidošanu ar mērķi pretoties Krievijas un Eiropas attiecību normalizācijai.

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputāti Emanuels Zingers (Lietuva) un Marija Golubeva (Latvija) apstrīdēja Krievijas delegācijas pilnvaras ziemas sesijas atvēršanās laikā 27. janvārī. Piedāvājumu atbalstīja ne mazāk par 30 deputātiem no piecām nacionālajām delegācijām. Šis piedāvājums tika skatīts EPPA Monitoringa komitejas ietvaros. Pēc tam šim piedāvājumam ir jābūt pieņemtam vai noraidītam Asamblejā – un tas tika noraidīts. EPPA iepriekš ratificēja Krievijas delegācijas pilnvaras pilnā apmērā. Par KF pilnvaru apstiprināšanu nobalsoja 96 deputāti, 44 uzstājās pret, septiņi atturējās.

Ziņu lente
0