Baltija pāragri priecājas: analītiķis izvērtēja Minskas naftas tranzīta plānus

© Sputnik / Сергей Субботин / Pāriet pie mediju bankasУстановка предварительной обработки нефти
Установка предварительной обработки нефти  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Enerģētikas eksperts Aleksejs Gromovs komentēja Minskas vēlmi iegūt daļu naftas, kas ir nepieciešama Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, ar Baltijas valstu ostu starpniecību.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Minska grasās diversificēt naftas piegāžu avotus, saņemot līdz 30% nepieciešamās izejvielas ar Baltijas jūras ostu starpniecību, vēl 30% - caur Ukrainu un līdz 40% - no KF, paziņoja iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, izskaidrojot šādu soli ar peļņas zaudēšanu nodokļu manevra Krievijas naftas nozarē dēļ.

Экономист Владимир Рожанковский - Sputnik Latvija
Eksperts atgādināja, kur ražo naftu, ko Latvija plāno piegādāt Baltkrievijai

Protams, Baltijas valstis iepriecinās Minskas plāni, taču Baltkrievijas var necerēt uz ekonomisko izdevību no Baltijas naftas tranzīta, paziņoja Sputnik Latvija Enerģētikas un finanšu institūta Enerģētikas nodaļas direktors Aleksejs Gromovs.

"Baltijas valstis tikai un vienīgi nopriecāsies par iespēju, ka Baltkrievija iepirks naftu caur to ostām. Pēdējo gadu laikā Krievija plānveidīgi samazināja naftas un lejamo kravu iekraušanas apjomus Baltijas ostās par labu pašmāju ostām pie Baltijas jūras. Tādēļ Baltijas valstis uztvers kā pozitīvu signālu to ostu apgrozījuma palielināšanu Baltkrievijas jēlnaftas pieprasījuma apmierināšanai. Taču principiāls jautājums šeit ir tas, vai šī nafta būs Baltkrievijai lētāka. Saskaņā ar ekspertu vērtējumiem, Baltkrievija saņems naftu vai nu pēc līdzvērtīgām cenām, vai arī dārgāk. Minskas pieteiktie soļi daļas naftas tranzīta pārvešanai uz Baltiju izrādīsies tai ekonomiski neizdevīgi," paskaidroja Gromovs.

Pēc eksperta sacītā, Baltkrievija tiesas samazināt savu atkarību no Krievijas energoresursu piegāžu ziņā, taču ekonomiskā ziņā tas tai itin nemaz nav izdevīgi. "Naftas piegāžu avotu diversifikācija Minskai izmaksās daudz dārgāk, nekā palikšana pilnā atkarībā no Krievijas," uzsvēra Gromovs.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Reāla nauda: Latvija iesaistās cīņā par naftas piegādēm Baltkrievijai

Eksperts minēja Polijas piemēru, kas ir nopietni atkarīga no Krievijas gāzes tīkla piegādēm. Viņš atgādināja, ka pirmā Polijas SDG termināļa gāze izrādījās par 20% dārgāka, nekā Krievijas. "Polijai ir ekonomiski grūti pavilkt sašķidrinātās dabasgāzes piegādes no citiem reģioniem, taču to nosaka ģeopolitikas jautājumi. Domāju, ka Baltkrieviju sagaida līdzīga situācija," nobeigumā sacīja Gromovs.

Iepriekš Baltkrievija iepirka Norvēģijas naftas kravu 80 tūkstošu tonnu apmērā naftas pārstrādes rūpnīcas "Naftan" vajadzībām. Kravai ar tankkuģi jābūt nogādātai Lietuvas Klaipēdas ostā, un pēc tam pa dzelzceļu līdz uzņēmumam. Iegādātā krava nodrošinās "Naftan" izejvielu vajadzības nedaudz vairāk kā trim dienām.

Ziņu lente
0