ASV atzina Krieviju par pēcpadomju telpas etalonu

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasГорода России. Самара
Города России. Самара - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Jaunā Eiropa", kas attīstās Amerikas uzraudzībā, ir un paliek Austrumu un Rietumu dubultā perifērija.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. ASV žurnāls U.S. News & World Report prezentēja savu tradicionālo pasaules labāko valstu reitingu, kurā Krievija ar lielu izrāvienu apsteidza Baltijas valstis, raksta eksperts Aleksandrs Nosovičs portālā RuBaltic.ru.

Балтийское море - Sputnik Latvija
Maz cilvēku un tīrs ūdens: Latviju novērtēja pasaules labāko valstu reitingā

Valstu reitingu izdevuma redakcija kopā ar Pensilvānijas Universitāti ik gadus sastāda uz 20 tūkstošu respondentu aptaujas pamata. Valstis tiek vērtētas pēc 65 kritērijiem, kuru vidū ir ekonomikas attīstība, dzīves kvalitāte, ekoloģija, tūrisma pievilcība, sociālā labklājība, politiskā stabilitāte, drošība un citas lietas.

Krievijas pozīcijas šajā reitingā katru gadu uzlabojas. Salīdzinot ar ģeogrāfiski tuvākajām valstīm, noskaidrojas, ka 50 pasaules labāko valstu topā no Austrumeiropas, izņemot Krieviju, ietilpst tikai Polija, Čehija un Horvātija.

Savukārt Baltijas republikas ierindojās sekojoši: Igaunija – 55. vieta, Lietuva – 59. vieta, Latvija – 62. vieta.

Pēc Nosoviča sacītā, šim fenomenam ir vērts veltīt atsevišķu uzmanību, jo vēl pirms 30 gadiem Baltijas valstis Rietumos tika uzskatītas par "pēcpadomju telpas etalonu". Kad Krievija nomainīja uz Rietumiem vērsto politiku ar suvereno un aizgāja savu ceļu, Rietumos Baltijas bloku vispār sāka pretstatīt Krievijas reģionam.

Taču tagad amerikāņu analītiķi neapzināti atzīst, ka "nepareizo vēstures pusi ieņēmusī" Krievija ir nesalīdzināmi labāka par "pēcpadomju parauga cienīgajām republikām".

Baltijas valstu antirekords: Amerikas žurnāls nosauca pasaules ietekmīgākās valstis - Sputnik Latvija
Video
Baltijas valstu antirekords: Amerikas žurnāls nosauca pasaules ietekmīgākās valstis

Turklāt Nosovičs atzīmē, ka Amerikas līderības politika ievērojami "piekāpusies" kopš XX gadsimta vidus. Daudzas valstis pēc Otrā pasaules kara izrādījās Amerikas protektorāta varā un izgāja cauri ekonomikas un politiskās pārvaldes modernizācijai, kas deva pozitīvus rezultātus. Taču "jaunā Eiropa", kas arī attīstās amerikāņu uzraudzībā, "ir un paliek provinciāls caurums – Austrumu un Rietumu dubultā perifērija".

Krievija Baltijas valstu, Rumānijas vai Polijas fonā, nerunājot jau par Ukrainu vai Moldovu, izskatās krietni pievilcīgāk. Un tas ir secināms no amerikāņu "valstu pētniecības", uzsver autors.

Ziņu lente
0