Šengenas zona varētu paplašināties

© Sputnik / Olga Golovko / Pāriet pie mediju bankasВид на пляж Сэнди Бэй со скалы Гибралтар
Вид на пляж Сэнди Бэй со скалы Гибралтар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Strīdīgā teritorija – Gibraltārs pieļauj iespēju pievienoties Šengenas līguma zonai, kad Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības.

RĪGA, 19. janvāris – Sputnik. Gibraltārs varētu pievienoties Šengenas zonai un pavērt robežas Eiropas Savienības pilsoņiem, pirmkārt, - spāņiem, vēsta aģentūra France Press, atsaucoties uz Lielbritānijas aizjūras teritorijas galveno ministru Fabiānu Pikardo.

"Mēs apspriedām šo jautājumu pirms Brexit – par to, ka Gibraltārs varētu kļūt par Šengenas zonas daļu… Vai ES ir ieinteresēta, lai teritorija 2,5 kvadrātjūdžu (6,2 kvadrātkilometru) platībā, kas atrodas pašā Ibērijas pussalas dienvidu daļā, nebūtu pieejama Eiropas Savienības pilsoņiem. Nedomāju, ka tā," ministrs paziņoja intervijā. Viņa teikto citēja Sputnik Baltkrievija.

Eiropas Parlaments - Sputnik Latvija
Eiropas Parlaments apstiprinājis ārvalstnieku kontroles jauno sistēmu

Valdības vadītājs atzīmēja, ka, neskatoties uz Lielbritānijas viedokli, Gibraltāram jābūt "elastīgai robežai" ar Eiropas valstu bloku.

Šengenas līgumu parakstījušas 22 no 28 ES valstīm. Tai nav pievienojusies Lielbritānija, Īrija un Kipra, bet Rumānija, Bulgārija un Horvātija gatavojas pievienoties zonai.

Saskaņā ar Brexit noteikumiem Lielbritānija pametīs ES 31.janvārī pl. 23:00.

Spānijas un Lielbritānijas teritoriālais strīds par Gibraltāru turpinās vairāk nekā 300 gadus.

Paši Gibraltāra iedzīvotāji dod priekšroku Apvienotajai Karalistei. Likumdevēja vara tā teritorijā pieder  Lielbritānijas karalienei Elizabetei II un Gibraltāra parlamentam.

Valda uzskats, ka Gibraltāra iestāšanās Šengenas zonā veicinās pārrobežu pārvietošanos ar Spāniju, kuras tuvumā atrodas vienīgais robežardzes postenis.

Ziņu lente
0