Polija pretendē uz virkni Krievijas muzejiem piederošu mākslas darbu

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasУлица Краковское Предместье в центре Варшавы
Улица Краковское Предместье в центре Варшавы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas diplomāti apgalvo, ka NKVD vienības rekvizējušas mākslas darbus un daudzi no tiem vēl joprojām atrodas Krievijā.

RĪGA, 19. decembris — Sputnik. Polijas Ārlietu ministrija paudusi pretenzijas uz vairākiem mākslas darbiem, kuri glabājas Krievijā.

"PSRS darbības rezultātā cietusi Polijas kultūra," teikts resora oficiālajā lapā Twitter.

​Polijas diplomāti apgalvo, ka NKVD vienības rekvizējušas mākslas darbus un daudzi no tiem vēl joprojām atrodas Krievijā. Starp tiem pieminēta Lūkasa Krānaha Vecākā "Glogas madonna", Antuāna Pena "Meitene ar balodi", Daniela Šuca "Putnu pagalms" un Jana Breigela Vecākā "Meža ainava", vēsta RIA Novosti.

Polijas pretenzijas uz mākslas darbiem, kuri glabājas Puškina muzejā ir nepamatotas, НСН ēterā norādīja Puškina Valsts mākslas muzeja prezidente Irina Antonova.

Президент РФ Владимир Путин выступает с ежегодным посланием Федеральному собранию - Sputnik Latvija
Krievija ar patiesību aizbāzīs mutes tiem, kuri kropļo vēsturi, tiekdamies pēc pašlabuma

Viņa konstatēja, ka pretenziju gadījumā Varšavai jāsniedz pamatots adresēts pieteikums par to, kāda autora, kāda gleza, no kāda Polijas muzeja pazudusi, un kādā Krievijas muzejā, pēc Polijas domām, nonākusi. Antonova norādīja, ka pagaidām tādas vēstues nav saņemtas, tātad visi Polijas apgalvojumi ir nepamatoti.

Polijas diplomātu izteikumus komentēja arī Krievijas kultūras ministra pienākumu izpildītājs Vladimirs Medinskis.

"Kompensācijas restitūcijas īstenošanas ietvaros pārvietotās kultūras vērtības ir Krievijas Federācijas īpašums. Arī šodien šīs vērtības ir pasaules kultūras vērtība, taču ar tām rīkoties var tikai Krievijas valsts kā īpašnieks. Nav un nevar būt nekādu labvēlīgu apstākļu, kuros Krievija uzsāks jebkādas pārrunas par "kultūras vērtību atgriešanu". Šāds jautājums mums vienkārši neeksistē.

"Vēsturiskā neizglītotība"

17.janvārī tika atzīmēta Varšavas atbrīvošanas no nacistu okupantiem 75.gadadiena. Varšavā notika kluss pasākums, kurā oficiālās amatpersonas nepiedalījās.

Пробитая пулей каска времён Второй мировой войны на могиле советских воинов - Sputnik Latvija
Zaimojošs "produkts": KF vēstniecība par Latvijas Otrā pasaules kara vēstures rezolūciju

Piemiņas dienas priekšvakarā leģendārais izlūks, Krievijas Varonis Aleksejs Botjans, kurš savulaik vadīja Krakovas glābšanas operāciju, pastāstīja RIA Novosti par pēckara notikumiem. Viņš atzīmēja, ka Padomju Savienība palīdzējusi atbrīvot Poliju, saglabāt tās bagāto kultūru un tradīcijas, kā arī atjaunot tautsaimniecību – nebija nevienas nozares, ko nebūtu palīdzējuši atjaunot speciālisti no PSRS. Polijas pašreizējo politiku Otrā pasaules kara vēstures kontekstā Borjans nosauca par vājprātu un simtiem tūkstošu padomju un poļu karavīru piemiņas zaimošanu.

Krievijas vadība ne vienu reizi vien pievērsusi uzmanību dažu Eiropas valstu centieniem izkropļot vēsturi. Nesenajā vēstījumā Federālajai sapulcei valsts prezidents Vladimirs Putins akcentēja, ka Krievijas pienākums ir saglabāt patiesību par Lielo Tēvijas karu un pretoties vēstures viltošanas mēģinājumiem.

Ziņu lente
0