Baltkrievijas nevienojās ar KF par naftu un tagad meklē alternatīvu Baltijā un Āzijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasЦистерны на нефтебазе
Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijā gaida drīzu vienošanos par naftas importu, kura būs alternatīva Krievijas naftai, šobrīd tiek izskatīta piegāžu iespēja no vairākām valstīm.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Krievijas kompānijas nevēlas piekāpties Baltkrievijai naftas piegāžu prēmijas jautājumā. Baltkrievijas naftas kompānija un NPR (Naftas pārstrādes rūpnīca) meklē alternatīvas Krievijas naftai Ukrainā, Polijā, Baltijā, Kazahstānā un Azerbaidžānā, paziņoja Baltkrievijas pirmais viceprezidents Dmitrijs Krutojs, vēsta "Belta".

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Alternatīvas naftai no KF ir dārgākas, tomēr Lietuva ir gatava palīdzēt Baltkrievijai

Pēc Krutoja sacītā, nekā principiāli jauna piegāžu pārrunās ar Krievijas naftas kompānijām 2020. gadā nav, domstarpības prēmijas jautājumā saglabājas.

"Mēs joprojām pieturamies pie pozīcijas, ka nodokļu manevra īstenošanas un ikgadējā naftas cenas palielinājuma Baltkrievijai nosacījumos… maksāt prēmiju Krievijas naftas kompānijām tajā apmērā, kurā mēs vienojāmies darīt to 2011. gadā, šodien nav nekādas jēgas," pateica Krutojs. Pēc viņa sacītā, tas ir ekonomiski nelietderīgi.

Krutojs norādīja, ka patlaban virzīties pretim Baltkrievijas partneriem prēmijas apmēra jautājumā piekrita tikai Mihaila Gucerijeva kompānijas ("Safmar" grupas struktūras – red.).

"Notiek pārrunu process. Mēs nosūtījām visiem savus piedāvājumus. Uzskatām, ka atmest ar roku Baltkrievijas tirgum jebkurā gadījumā tāpat vien ir ļoti sarežģīti: mēs esam liels Krievijas naftas patērētājs – aptuveni 10% no Krievijas eksporta," pateica Krutojs.

Tāpat viņš piebilda, ka notiek aktīvas pārrunas saistībā ar Krievijas naftas aizstāšanu ar alternatīvām piegādēm, nosūtīti attiecīgi komercpiedāvājumi.

"Domāju, arī šeit mēs drīz saņemsim alternatīvus konkrētas naftas piegādes variantus… (Tiek izskatītas – red.) visas iespējamās valstis: gan Ukraina, gan Polija, gan Baltijas valstis, gan Kazahstāna, Azerbaidžāna. Mēs šobrīd nodarbojamies ar šo jautājumu," pateica Krutojs.

Sakarā ar parakstīto līgumu neesamību Krievija no 2020. gada 1. janvāra pārtraukusi naftas piegādi Baltkrievijas NPR. Valsts koncernā "Belņeftehim" paziņoja, ka divu republikā strādājošo NPR – Mazirjas un "Naftan" – slodze ir samazināta līdz tehniskajam minimumam. Šajā fonā Baltkrievija īslaicīgi apturējusi naftas produktu eksportu.

Нефтеперерабатывающее предприятие - Sputnik Latvija
Krievija apturējusi naftas piegādes uz Baltkrieviju, Minska meklē alternatīvas

Jaunā gada pirmo četru dienu laikā Baltkrievija strādāja pie jaunu naftas piegādes līgumu noslēgšanas. Tika ziņots, ka Minska izskata arī alternatīvus avotus, taču ir zināms tikai par vienu naftas piegādes vienošanos – ar Krievijas kompāniju. Tāpat bija teikts par to, ka naftas piegādes uz Baltkrieviju tika atjaunotas 4. janvāra vakarā. "Belņeftehim" paziņoja, ka pirmo naftas partiju iepirka par cenu bez tirgus prēmijas.

Pēcāk, 6. janvārī, "Belņeftehim" paziņoja, ka NPR "Naftan" sāka no KF saņemtās naftas pārstrādi, otrajā NPR, Mazirjā, izejvielu piegāžu pagaidām nav.

Ziņu lente
0