Militārais eksperts par NATO atbildi uz "Iskander": maina iemeslu ar sekām

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUЦеремония открытия американского комплекса ПРО Aegis Ashore на румынской военной базе в Девеселу
Церемония открытия американского комплекса ПРО Aegis Ashore на румынской военной базе в Девеселу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts Viktors Ļitovkins atgādināja, ka Krievija dislocēja savus "Iskander", atbildot uz ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas Aegis Ashore dislokāciju Eiropā.

RĪGA, 14. janvāris – Sputnik. NATO anonsēja atbildi uz Krievijas operatīvi taktisko kompleksu "Iskander M" dislokāciju, vēstīja RIA Novosti

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pavēstīja, ka Ziemeļatlantijas alianse plāno strādāt pie PGA un PRA sistēmām, pie konvencionālā bruņojuma, pie paaugstinātas cīņas gatavības un pie brīdinājuma laika pagarināšanas darbā ar jauno raķeti.

NATO ir sajaukusi iemeslu ar sekām, runājot par atbildi pēc Krievijas lēmuma izmantot kompleksus "Iskander M", radio Sputnik ēterā konstatēja militārais analītiķis, atvaļinātais pulkvedis Viktors Ļitovkins.

"NATO gatavojas dislocēt amerikāņu vidēja darbības rādiusa raķetes Eiropas teritorijā. Šiem nolūkiem viņi sameklē ieganstu – Krievijas lēmumu izvietot operatīvi taktiskos kompleksus "Iskander M". Kā jau parasti, alianse sajaukusi iemeslu ar sekām. Krievija dislocēja "Iskander", atbildot uz ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas Aegis Ashore izvēršanu Rumānijā un Polijā," paskaidroja Ļitovkins.

Eksperts atgādināja, ka Maskava jau savlaicīgi brīdinājusi ASV un NATO par šo lēmumu.

"Tagad NATO, it kā viņiem tas būtu izkritis no prāta, runā par savu raķešu izvēršanu, atbildot uz Krievijas darbībām. Krievija neizvedīs savus "Iskander", tie aizsargā Krievijas teritoriju un nacionālās intereses. Tāpēc NATO vajadzētu meklēt iemeslu sevī, nevis Krievijā," konstatēja Ļitovkins.

Ракета класса воздух—воздух средней дальности AIM-120 AMRAAM - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latviju, Poliju un Ukrainu neņem Eiropas PRA sistēmā

Rumānijā ASV izvērsa sauszemes pretraķešu sistēmu Aegis Ashore, kas potenciāli spēj palaist arī spārnotās raķetes Tomahawk ar darbības rādiusu vairāk nekā 2,4 tūkstoši kilometru. 2020. gadā līdzīga sistēma parādīsies arī Polijā.

Krievijas Ārlietu ministrija atzīmēja, ka, aizbildinoties ar pretraķešu aizsardzības uzdevumu risināšanu, ASV izvērš Eiropā universālās starta iekārtas MK-41, kas atbilstoši uzdevumam tiek aprīkotas ar pārtvērējraķetēm, trieciena "Tomahawk" vai ballistiskajām raķetēm. Šīs iekārtas ļauj no zemes palaist vidējā darbības rādiusa spārnotās raķetes "Tomahawk", un Maskava nevar ignorēt to, ka "potenciāli, bet sliktākā scenārija apstākļos jau tagad uz sauszemes var parādīties 24 spārnotās raķetes "Tomahawk" ar kodolgalviņām".

Ziņu lente
0