Eksperts par Ukrainas lidmašīnas katastrofu: neticiet pirmajiem secinājumiem

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasBoeing 777
Boeing 777  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielas aviokatastrofas vienmēr izraisa izmaiņas standartu regulēšanā pasaules līmenī, taču tikai pēc tam, kad kļūs zināmi to iemesli.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Latvijas Civilās aviācijas aģentūras vadītājs Māris Gorodcovs komentēja radio Baltkom intervijā lidmašīnas Boeing 737 aviokatastrofu pie Teherānas, kuras rezultātā dzīvību zaudēja 176 cilvēki.

Pēc viņa sacītā, ik viena aviokatastrofa ietekmē pasaules civilo aviāciju, jo tā kalpo par iemeslu pārskatīt drošības noteikumus.

Флаг Канады - Sputnik Latvija
Džastins Trudo: Ukrainas lidmašīnu Irānā notrieca raķete

"Šādi notikumi vienmēr izraisa izmaiņas standartu regulēšanā starptautiskā līmenī. Tas nepaliek bez sekām. Te jautājums ir iemeslos. Bet šāds bojāgājušo skaits vienmēr ved pie izmaiņām globālā mērogā. Jo šādai situācijai vispār nebija jānotiek. Tas bija jānovērš neatkarīgi no iemesla," pateica viņš.

Gorodcovs atzīmēja, ka šādos gadījumos nedrīkst izdarīt sasteigtus secinājumus attiecībā uz iemesliem.

"Man vienmēr liek uztraukties cilvēku secinājumi, kuri izdara tos uzreiz pēc notikuma. Varianti vienmēr ir vairāki, nevajag ticēt pirmajai informācijai. Jāturpina melno kastu atšifrēšana, tad parādās kaut kāda skaidrība," pateica viņš.

Ukrainas Starptautisko aviolīniju lidmašīna Boeing 737-800, kura izpildīja reisu uz Kijevu, nogāzās drīz pēc izlidošanas no Teherānas lidostas trešdienas agrā rītā, 8. janvārī. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, bojā gāja visi 167 pasažieri un 9 ekipāžas locekļi.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņoja, ka Ukrainas lidmašīnu varēja neapzināti notriekt Irānas "zeme-gaiss" klases raķete, taču aicināja nesteigties ar secinājumiem un veikt vispusīgu un caurspīdīgu izmeklēšanu, lai noteiktu patiesos aviokatastrofas iemeslus.

Самолеты Международных авиалиний Украины - Sputnik Latvija
Ukrainas lidmašīnas katastrofa: aviokompānijas atceļ reisus uz Tuvo Austrumu valstīm

Kanādas Transporta drošības padome (TSB) pieņēma Irānas ielūgumu apmeklēt Ukrainas lidmašīnas katastrofas vietu un piedalīties izmeklēšanā. Irānas ĀM izsniedza Kanādas speciālistiem vīzas, neraugoties uz to, ka valstīm nav diplomātisko attiecību.

Visi paziņojumi par Ukrainas lidmašīnas katastrofas iemesliem Irānā līdz izmeklēšanas beigām ir priekšlaicīgas un var tikt izmantotas politiskos nolūkos, paziņoja KF Valsts domes Starptautisko lietu komitejas vadītājs Leonīds Sluckis sarunā ar RIA Novosti.

KF Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas pirmais vadītāja vietnieks, FDD ģenerālis Vladimirs Džabarovs atzīmēja arī to, ka Irāna uzaicināja Kanādu pievienoties šīs traģēdijas izmeklēšanai, taču šīs valsts varasiestādes uzskata par iespējamu jau iepriekš izteikt apsūdzošus paziņojumus.

Pēc viņa sacītā, pamata paziņojumiem par to, ka Ukrainas lidmašīnu Teherānā notrieca raķete, nav, taču Rietumi jau iepriekš izlēma pasludināt Irānu par vainīgo šajā traģēdijā.

Ziņu lente
0