Džastins Trudo: Ukrainas lidmašīnu Irānā notrieca raķete

© pixabayФлаг Канады
Флаг Канады - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas un Lielbritānijas valdību vadītāji uzskata, ka Ukrainas lidmašīnu Boeing varēja neapzināti notriekt Irānas "zeme-gaiss" klases raķete.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Ukrainas Starptautisko aviolīniju lidmašīnu Boeing 737-800 Teherānā nejauši notrieca Irānas raķete, paziņoja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo ar atsauci uz izlūkošanas datiem, vēsta RIA Novosti.

"Pēdējo stundu laikā mums nodeva svarīgus paziņojumus attiecībā uz incidentu… Mūsu rīcībā ir izlūkošanas dati no vairākiem avotiem, kuri norāda, ka lidmašīnu notrieca Irānas raķete "zeme-gaiss"," paziņoja preses konferencē Kanādas premjers. Viņš piebilda, ka, saskaņā ar saņemto informāciju, lidmašīna tika notriekta neapzināti.

​Tai pat laikā Trudo aicināja nesteigties ar secinājumiem un veikt vispusīgu un caurspīdīgu izmeklēšanu, lai noteiktu patiesos aviokatastrofas iemeslus.

Drīz pēc tam Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons arī paziņoja, ka Ukrainas lidmašīnu varēja neapzināti notriekt Irānas "zeme-gaiss" klases raķete, taču atzīmēja, ka ir jāveic pilnvērtīga izmeklēšana. Aviokatastrofā gāja bojā četri Lielbritānijas pilsoņi.

​Iepriekš Irānas Civilās aviācijas organizācijas vadītājs Ali Abedzade noliedza versiju par raķešu uzbrukumu.

Pēc Trudo un Džonsona paziņojumiem Irānas ĀM vērsās pie Kanādas un citām valstīm ar lūgumu padalīties viņu rīcībā esošajā informācijā par aviokatastrofu, kā arī atgādināja, ka uzaicināja piedalīties izmeklēšanā ekspertus no Ukrainas un kompānijas Boeing pārstāvjus.

Kanādas ĀM vadītājs Fransuā Filips Šampaņs pēc sarunas ar Irānas kolēģi Džavadu Zarifu paziņoja, ka Kanādas pārstāvji varēs saņemt vīzu iebraukšanai Irānā, ar kuru Kanādai nav diplomātisko attiecību.

​Šodien kļuva zināms, ka Kanādas Transporta drošības padome (TSB) pieņēma Irānas ielūgumu apmeklēt Ukrainas lidmašīnas katastrofas vietu un piedalīties izmeklēšanā.

ASV Nacionālā transporta drošības padome  (NTSB) un Boeing pārstāvji pagaidām nav atbildējuši uz Irānas ielūgumu.

Saskaņā ar telekanāla CBC datiem, Vašingtona nodevusi Otavai izlūkdienestu informāciju, kura apstiprina versiju, ka par Boeing aviokatastrofas iemeslu kļuva Irānas zenītraķešu kompleksa raķete. Taču ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo telekanāla Fox News ēterā paziņoja, ka aviokatastrofas iemesls varēja būt tehnisks bojājums.

Ukrainas Starptautisko aviolīniju lidmašīna Boeing 737-800, kura izpildīja reisu uz Kijevu, nogāzās drīz pēc izlidošanas no Teherānas lidostas trešdienas agrā rītā. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, bojā gāja visi 167 pasažieri un 9 ekipāžas locekļi. Lidmašīnā atradās 63 Kanādas pilsoņi.

Ziņu lente
0