Irānas varasiestādes iekļāvušas ASV armiju teroristisko organizāciju sarakstā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irānas parlamentā vienbalsīgi pieņēma lēmumu par Amerikas kareivju un Pentagona pielīdzināšanu teroristiem.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Pēc Islāma revolūcijas sargu korpusa ģenerāļa Kasema Suleimani bērēm, Irānas parlaments vienbalsīgi pieņēma likumprojektu par ASV armijas un Pentagona iekļaušanu teroristisko organizāciju sarakstā, vēsta RIA Novosti.

Иракские военные и Курдские силы начинают операцию на юге и востоке Мосула - Sputnik Latvija
Latvijas kareivju liktenis Irākā ir atkarīgs nevis no ASV, bet no Dānijas

Vienā no likumprojekta punktiem teikts, ka Irānas varasiestādēm ir jāpiešķir speciālās vienības "Kuds" spēkiem 200 miljoni eiro no Nacionālā valsts attīstības fonda.

Situācija Bagdādē saasinājās 31. decembrī, kad protesta akciju dalībnieki mēģināja ieņemt ASV vēstniecību. Akcijas sākās pēc ASV bezpilota lidaparātu uzbrukumos bojā gājušo šiītu grupējuma "Kataib Hesbollah" locekļu bērēm. Karavīri izmantoja asaru gāzi, lai izkliedētu demonstrantus, 1.janvārī uzbrukumi mitējās.

Irākas prezidents Barhams Salehs nosodīja uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē un nosauca tamlīdzīgas darbības par uzbrukumu Irākas suverenitātei.

2.janvāra naktī ASV organizēja uzbrukumu Bagdādes lidostas rajonā pret Irānas armijas elitārās vienības komandieri ģenerāli Kasemu Suleimani un Irākas šiītu zemessargu komandiera vietnieku Abu Mahdi al Muhandisu, kurus Vašingtona vaino par uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē 31.decembrī.

Американский военнослужащий - Sputnik Latvija
Irākas parlaments atbalstījis ārvalstu bruņoto spēku izvešanu no valsts

5. janvārī kļuva zināms, ka Irākas parlaments nobalsojis par lēmumu lauzt vienošanos ar koalīciju cīņā pret "Islāma valsti" (vairākās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums) un ārvalstu spēku izvešanu no valsts.

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenejs un prezidents Hasans Rouhani paziņoja, ka Teherāna atriebsies Vašingtonai. Aizsardzības ministrs Amīrs Hatami apsolīja "satriecošu atbildi" par ģenerāļa bojāeju. Irānas Drošības padome norādīja, ka Suleimani slepkavība ir ASV lielākā kļūda.  Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps apsolījis vērst "ātru un spēcīgu triecienu" pa 52 objektiem Irānā, ieskaitot kultūras objektus, ja notiks uzbrukumi amerikāņiem.

Ziņu lente
0