Ukrainā pie Krievijas robežas plānots uzstādīt pieminekli Banderam

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasМарш националистов на Украине
Марш националистов на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Monuments varētu kļūt par vistālāk uz austrumiem Ukrainas teritorijā uzstādīto pieminekli nacionālistam. To plānots uzstādīt ar seju pret Krievijas robežu, lai "Bandera skatītos uz Kremli".

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Konotopas pilsētā Ukrainā, 40 kilometru attālumā no Krievijas robežas varētu parādīties piemineklis OUN-UPA (Krievijā aizliegta ekstrēmistiska organizācija) līderim Stepanam Banderam, vēsta RIA Novosti.

Par nodomu uzstādīt pieminekli nacionālistam savā lapā Facebook pastāstīja Ivanofrankivskas mērs Ruslans Marcinkivs.

"Apspriedušies ar Konotopas mēru Artjomu Semiņihinu, mēs nolēmām uzstādīt tur pieminekli. Diemžēl tur nav Stepana Banderas ielas, pietrūka divu balsu, lai pārdēvētu. (..) Mums nav vienalga, pie kāda pieminekļa tikties, kādā valodā runāt un kādā baznīcā iet," klāstīja politiķis.

Monuments varētu kļūt par vistālāk uz austrumiem Ukrainas teritorijā uzstādīto pieminekli nacionālistam. To plānots uzstādīt ar seju pret Krievijas robežu, lai "Bandera skatītos uz Kremli".

Монумент Независимости в Киеве и флаг Украины - Sputnik Latvija
Polijas vēstniecība asi atbildējusi uz Ukrainas ĀM izteikumiem par Banderu

Stepans Bandera ir Ukrainas nacionālistu organizācijas līderis, kura militārisko spārnu veidoja UPA. 2015. gada maijā toreizējais Ukrainas prezidents Petro Porošenko piešķīra OUN-UPA "neatkarības cīnītāju" statusu. Maskava asi nosodīja šo lēmumu un norādīja, ka Ukraina ir valsts, kurā neonacisti no vārdiem pārgājuši pie darbiem un nogalinājuši tūkstošiem civiliedzīvotāju.

Uz OUN-UPA sirdsapziņas ir liels skaits noziegumu, tostarp arī Volīnijas slaktiņš – poļu tautības iedzīvotāju masveida slepkavības Volīnijā 1943. gadā. Zvērīgi nogalināti arī tūkstošiem ukraiņu, kuri atteicās sadarboties ar nacionālistiem. Banderieši piedalījās arī cīņās pret Padomju Savienību.

Ziņu lente
0