Nepilns 1% teicamnieku: starptautiskā latviešu valodas diktāta rezultāti

© Пресс-фото / F64IV Всемирный диктант по латышскому языку
IV Всемирный диктант по латышскому языку  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskajā latviešu valodas diktātā seši darbi uzrakstīti bez kļūdām, viena kļūda pieļauta 14 darbos. Visi "teicamnieku" darbi rakstīti Latvijā.

RĪGA, 4. janvāris — Sputnik. Apkopoti piektā starptautiskā latviešu valodas diktāta rezultāti. "Teicamu" vērtējumu saņēmuši 20 no 2042 dalībniekiem – 0,98%.

Diktāta organizatoru pārstāve Olga Sukoņņikova pastāstīja, ka starptautiskais latviešu valodas diktāts noticis 2019.gada 9.novembrī. Tas bija jau piektais diktāts kopš pasākuma organizācijas sākuma. Tiešsaistes režīmā vietnē raksti.org un personīgi tajā piedalījās 2042 cilvēki – par 24% vairāk nekā 2018.gadā, kad savas latviešu valodas zināšanas pārbaudīja 1648 cilvēki.

Тотальный диктант в Риге в стенах Балтийской международной академии - Sputnik Latvija
Laiks gatavoties: novembrī notiks piektais Pasaules diktāts latviešu valodā

Pēc darbu pārbaudes konstatēts, ka seši diktāti uzrakstīti bez kļūdām, 14 darbos pieļauta viena kļūda. Visi "teicamnieku" darbi rakstīti Latvijā: 10 – internetā (8 – Rīgā, pa vienam – Kuldīgā un Kārķos) un 10 – personīgi: 4 – Liepājā, 3 – Ventspilī, pa vienam – Rīgā, Jelgavā un Valmierā. Starp labākajiem diktāra dalībniekiem ir 17 gadus vecs vidusskolēns un 73 gadus veca pensionāre. Jaunākajam diktāta dalībniekam bija 8 gadi, vecākajam – 74 gadi.

Vidējais kļūdu skaits – 18: astoņas ortogrāfijas un 10 interpunkcijas kļūdas. Maksimālais kļūdu skaits, kas pieļauts vienā darbā – 239. Pie tam 34 darbi netika pieņemti, jo bija uzrakstīti tikai daļēji. Diktāta teksta apjoms – 300 vārdi.

Lielākā daļa diktāta dalībnieku – 94,5% - norādīja, ka viņu dzimtā ir latviešu valoda. 91 cilvēks (4,5%) norādīja, ka viņu dzimtā ir krievu valoda, pa 1% - angļu, poļu, lietuviešu, igauņu un latgaļu.

IV Всемирный диктант по латышскому языку  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Katastrofa. Latviešu valoda vairs nav pašpietiekama

Pēc vēlēšanās dalībnieki varēja norādīt savu izglītības līmeni. Noskaidrojās, ka 677 diktāta dalībnieki ir maģistri, 561 – bakalauri, 29 – doktori. Diktātu rakstīja arī 261 sākumskolas audzēknis un 345 vidusskolnieki. Darbi tika saņemti no 26 valstīm.

Komentējot diktāta rezultātus, tā līdzautore, latviešu valodas skolotāja Sarmīte Rūža piezīmēja, ka absolūts vairākums dalībnieku sekmīgi tikuši galā ar to, lai arī diktātam īpaši radītais teksts izskatījies visai sarežģīts.

Ziņu lente
0