Raķešu apšaudē Bagdādes lidostā gājis bojā Irānas ģenerālis Suleimani

© AP Photo / Ebrahim NorooziКомандующий спецподразделением «аль-Кудс» в составе Корпуса стражей исламской революции генерал-майор Касем Сулеймани в Тегеране
Командующий спецподразделением «аль-Кудс» в составе Корпуса стражей исламской революции генерал-майор Касем Сулеймани в Тегеране - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceturtdienas vakarā vairākas raķetes uzsprāga līdzās Irākas galvaspilsētas starptautiskajai lidostai. Atbildību par uzbrukumu uzņēmušās ASV.

RĪGA, 3. janvāris - Sputnik. Irānas Islāma revolūcijas sargu korpusa speciālo uzdevumu vienības komandieris ģenerālis Kasems Suleimani noslepkavots raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, vēsta telekanāli Al Jazeera un Sky News. Šo informāciju apstiprinājusi arī Irānas televīzija, kā arī aģentūras Reuters informācijas avots Vašingtonā.

Ģenerālis Suleimani vadīja Irānas kara padomnieku darbu Irākā un vadīja organizāciju "Kuds", kas atbild par militāro izlūkošanu, kā arī diversiju darbībām ārpus Irānas. Tā pakļauta republikas augstākajam līderim – Ali Hamenejam.

Pagājušā gada aprīlī ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo nodēvēja ģenerāli par "teroristu", vēsta RIA Novosti.

Uzbrukums Bagdādes lidostai

Ceturtdienas vakarā vairākas raķetes uzsprāga līdzās Irākas galvaspilsētas starptautiskajai lidostai. Atbildību par uzbrukumu uzņēmušās ASV.

Irākas šiītu zemessargi "al Hašd aš Šābi" paziņoja, ka apšaudē gājuši bojā pieci vienības locekļi un "divi viesi". Viņu vidū – Irākas šiītu zemessargu sabiedrisko sakaru pārvaldes priekšnieks Muhameds al Džabiri un organizācijas komandiera vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Telekanāls Sky News Arabia informēja, ka "ļoti ticams", starp bojāgājušajiem ir arī viens no Libānas šiītu kustības "Hesbollah" līderiem Muhameds al Kusrani, kurš organizācijā atbild par "Irākas dosjē".

Telekanāls Al Arabia pastāstīja, ka bojagājuši izbraukuši no Bagdādes lidostas divās automašīnās. Raķešu uzbrukumā ievainojumus guvuši 12 Irākas karavīri. Pēc uzbrukuma Bagdādes lidosta slēgta, reisi apturēti.

Situācijas saasināšanās Bagdādē

Situācija Bagdādē saasinājās otrdien, kad protestu dalībnieki mēģināja triecienā ieņemt ASV vēstniecību. Protesta akcijas sākās pēc amerikāņu bezpilota lidaparātu uzbrukumos bojā gājušo šiītu grupējuma "Katait Hesbollah" locekļu bērēm. Amerikāņu karavīri izmantoja asaru gāzi, trešdien uzbrukumi izsīka.

Otrdien Irākas prezidents Barhams Salehs nosodīja incidentu un nosauca protesta akciju dalībnieku darbības par uzbrukumu Irākas suverenitātei.

ASV uzbruka pieciem šiītu zemessargu objektiem Irākā un Sīrijā, "atbildot" un atkārtotajiem "Kataib Hesbollah" uzbrukumiem bāzēm Irākā. Pentagons skaidroja, ka šie soļi sperti, atbildot uz uzbrukumu bāzei Irākā netālu no Kirkukas, kurā gāja bojā AQSV pilsonis un tika ievainoti četri amerikāņu karavīri.

Ziņu lente
0