Britu zinātnieks nosaucis bīstamākos alkoholiskos dzērienus

CC0 / PxHere / Бокалы с шампанским
Бокалы с шампанским - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieks atzīmēja, ka dzēriena lietošanas efektu ietekmē etanola saturs, un piebilda, ka vienīgā iespēja, kā nemocīties paģirās, ir nedzert vispār.

RĪGA, 1. janvāris - Sputnik. Zinātnieks no Braitonas universitātes Lielbritānijā Hals Sosabovskis pastāstīja, kādi dzērieni visātrāk noved pie reibuma un izraisa lielākas paģiras, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Daily Mail.

Sosabovskis uzsvēra, ka dzēriena lietošanas efektu ietekmē tajā esošā etanola daudzums. Tas parasti svārstās no 5 līdz 40%.

Pēc profesora vārdiem, visvieglāk ir apreibt no heresa un portvīna – tie abi ātri nokļūst asinīs, un alkohola saturs tajos ir salīdzinoši augsts – aptuveni 20%.

Знаменитый Рижский бальзам - Sputnik Latvija
Tirgū parādīsies piektā Rīgas balzama versija

Zinātnieks pastāstīja, ka stipru reibumu izraisa viskijs un citi stipri dzērieni. Tomēr, pateicoties augstajam spirta saturam, tie lēni iesūcas asinsrites sistēmā, jo apspiež kuņģa šūnu darbību.

Profesors piebilda, ka arī dzirkstošie vīni izraisa ātru reibumu – gāze pastiprina absorbciju, tāpēc jau pirmajā brīdī var sajust spirta iedarbību.

Zinātnieks atzīmēja, ka daudzi cilvēki svētku laikā virknē alkoholu un ūdeni, jo tas, pēc viņu domām, palīdz saglabāt prāta skaidrību un izvairīties no paģirām. Sosabovskis apgalvo, ka tā nedrīkst darīt, ja runa ir par 40 grādu dzērieniem. Tamlīdzīga "metode" divkārt samazina etanola procentuālo vērtību - tieši līdz 20 grādiem, tātad reibums iestājas ātrāk.

Profesors uzsvēra, ka tā paša iemesla dēļ nedrīkst vieglajam alkoholam uzdzert stipro.
Lai nākamajā rītā pašsajūta būtu kaut mazliet labāka, viņš ieteica lietot vodku. Taču vienīgais veids, kā izvairīties no paģirām, ir nedzert vispār.

Ziņu lente
0