Kibereksperti prognozē pasaulei jaunu auksto karu 2020. gadā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasВирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах
Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamajā gadā pieaugs kiberuzbrukumu skaits svarīgiem infrastruktūras objektiem, politikā iezīmēsies nepatieso ziņu tendence pirms vēlēšanām, prognozē kibereksperti.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik. Nākamajā gadā pasauli gaida jauns aukstais karš – tas izvērsīsies kibertelpā, par tendenci politik kļūs nepatiesās ziņas pirms vēlēšanām, bet kompānijām un vienkāršiem cilvēkiem vajadzētu piesargāties no vecajiem draudiem: vīrusiem-šantāžistiem un datu izkrāpšanas, prognozē IT kompānija Check Point pētījumā, kas nokļuvis aģentūras RIA Novosti rīcībā.

"Jauns aukstais karš izvērsīsies kiberpasaulē. Kiberuzbrukumi tiks aizvien biežāk izmantoti netiešiem konfliktiem starp nelielām valstīm, ko finansē un atbalsta lielvalstis tieksmē konsolidēt un paplašināt savas ietekmes sfēras," uzskata eksperti.

Vienlaikus viņi prognozēja kiberuzbrukumu skaita pieaugumu komunālajiem un citiem vitāli svarīgiem infrastruktūras objektiem, jo daudzviet elektroapgādes un ūdensapgādes jomā tiek izmantotas novecojušas tehnoloģijas.

Analītiķi prognozēja arī mērķētu uzbrukumu skaita pieaugumu konkrētiem uzņēmumiem, varasiestādēm un veselības aprūpes organizācijām ar programmu-šantāžistu palīdzību, kā arī uzbrukumus ar mobilajām kaitīgajām programmām, kas var nolaupīt datus par maksājumiem, personas datus un informāciju par līdzekļiem upuru bankas kontā. "Kaitīgās programmatūras jaunās versijas ir pieejamas ikvienam, kas gatavs maksāt izstrādātājiem," atzīmēts pētījumā.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Eksperts: ASV gatavo kiberkaru

Check Point prognozēja uzņēmumiem lielākus to darbinieku datu izkrāpšanas mēģinājumus – fišingu. Tā ir konfidenciālas informācijas (paroļu, kredītkaršu datu, sociālajos tīklos atrodamās informācijas) zādzība ar elektronisko vēstuļu un ziņu palīdzību finansiālu un valsts iestāžu, sociālo tīklu vārdā.

"Neskatoties uz to, ka elektroniskais pasts joprojām ir uzbrukuma vektors Nr.1, tagad kibernoziedznieki izmanto lielu skaitu citu uzbrukuma vektoru. Fišings aizvien biežāk ietver SMS uzbrukumus mobilajos tālruņos vai ziņas sociālajos tīklos un spēļu platformās," stāsta eksperti.

Vēl viena 2020. gada tendence, pēc IT kompānijas domām, būs melu ziņas priekšvēlēšanu kampaņu ietvaros. "2016. gadā pirms ASV prezidenta vēlēšanām sākās viltotu ziņu izplatīšana uz mākslīgā intelekta bāzes. Politiskie pretinieki guva panākumus, veidojot speciālas komandas, kas izdomāja un izplatīja melīgus stāstus," atgādināja pētījuma autori.

Ziņu lente
0