Nepiešķīra naudu skolām: Itālijas izglītības ministrs demisionējis

© AP Photo / Seth PerlmanШкольники на уроке истории в городе Спрингфилд в США
Школьники на уроке истории в городе Спрингфилд в США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sastādot nākamā gada budžetu, Itālijas valdība nav piešķīrusi pietiekami līdzekļus izglītībai.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Itālijas izglītības ministrs Lorenco Fioramonti atkāpies no amata tādēļ, ka nav saņēmis finansējumu skolām valsts budžetā, vēsta Euronews.

Акция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат - Sputnik Latvija
Arī skolotāji aizdomājušies par protestiem: viņiem nepacels algas

Pirmdien Itālijas parlaments pēc ilgām apspriedēm starp partijām pieņēma budžetu 2020. gadam. Fioramonti cerēja, ka Izglītības ministrijai tiks piešķirti 3 miljardi eiro, ko būtu iespējams saņemt, pārskatot PVN, iespējams, pat palielinot nodokli, tomēr viņa kolēģi ministru kabinetā par tādu soli neizšķīrās.

"Es apsolu panākt, lai izglītība, kas nepieciešama katras sabiedrības izdzīvošanai un nākotnei, nonāktu sabiedriskās diskusijas centrā, katrā izdevīgā gadījumā uzsverot, ka bez adekvātiem resursiem nav iespējams apturēt skolu un valsts universitāšu problēmas," politiķis pavēstīja savā lapā Facebook.

Viņš sūdzējās par politiskās gribas trūkumu, kas nav ļāvis valdībai sameklēt naudu skolu finansējumam, un uzsvēra, ka XXI gadsimta ekonomikas nākotnes pamatā ir "cilvēku kapitāls". Pēc viņa vārdiem, talantus un prasmes, ko zaudēs Itālija, iegūs citas valstis.

Eiropas Komisijas atskaite par 2018. gadu liecina, ka Itālija izglītībai atvēl mazāk nekā citas ES valstis, tāpēc riskē zaudēt miljonu studentu nākamo desmit gadu laikā.

Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Politika
"Arī politiķi ir cilvēki": piemaksai deputātiem nauda ir atrasta, bet pedagogiem – ne

Fioramonti demisija nesagādāja pārsteigumu – pēdējos mēnešos viņš jau vairākkārt sūdzējies par līdzekļu trūkumu skolām un universitātēm nākamā budžeta projektā. Decembra beigās vierējie mediji pievērsa uzmanību tam, ka Fioramonti nav redzams Ministru padomes uzņēmumos Ziemassvētku vakariņās.

Itālijas izdevumi vēsta, ka Fioramonti plāno pamest arī "5 zvaigžņu kustību" un radīt jaunu frakciju deputātu palātā.

Ziņu lente
0