Eiropas Savienība ievieš stingrākus noteikumus augļu, dārzeņu un augu ievešanai

© Sputnik / Oksana DzadanФрукты в корзинке
Фрукты в корзинке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar jauno ES fitosanitāro likumdošanu, no 14. decembra ievest no trešajām valstīm augu izcelsmes produkciju atļauts tikai, ja tai ir speciāls sertifikāts, ko praktiski nav iespējams saņemt fiziskai personai.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Eiropas Savienības cīņa ar augu kaitēkļiem novedusi pie augu izcelsmes produkcijas ievešanas aizlieguma no trešajām valstīm bez fitosanitārā sertifikāta, vēsta Sputnik Igaunija. Citiem vārdiem sakot, Latvijā, piemēram, no Krievijas turpmāk nevarēt ievest pat parastu ābolu.

Jaunie noteikumi stājas spēkā sestdien, 14. decembrī, tiek ziņots Somijas muitas oficiālajā mājaslapā. Fitosanitārais sertifikāts tagad būs nepieciešams augiem, sēklām, grieztiem ziediem un zariem, kā arī svaigiem augļiem, ogām, dārzeņiem un sakņaugiem. Taču banāniem, vīģēm, duriāniem, ananāsiem un kokosriekstiem paredzēti izņēmumi.

Прилавок с фруктами и овощами, архивное фото - Sputnik Latvija
Vairs nekādu dārzeņu un augļu: Saeima ierobežos produktu ievešanu no Baltkrievijas

Prasības tiek piemērotas arī attiecīgai produkcijai, kura tiek pasūtīta Internetveikalā ārpus ES. Ievešanas noteikumi tiek pastiprināti efektīvākais augļu kaitēkļu izplatīšanās apkarošanai Eiropas Savienības teritorijā, vēsta Somijas iestāde.

Pēc vecākā muitas inspektores Tijas Sulanderas-Seppenenas sacītā, "saņemt fitosanitāro sertifikātu fiziskai personai ir praktiski neiespējami".

Taču arī ar šāda dokumenta esamību privātpersona drīkstēs ievest ES ne vairāk par diviem kilogramiem produkcijas. Tiek atzīmēts, ka ievešanai aizliegtās produkcijas brīvprātīga nodošana muitā nevedīs pie kaut kādu sankciju piemērošanas.

Ziņu lente
0