Politika

KF premjerministrs nosauca galveno nosacījumu gāzes vienošanās noslēgšanai ar Kijevu

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasПредседатель правительства России Дмитрий Медведев
Председатель правительства России Дмитрий Медведев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava parakstīs ar Kijevu jaunu gāzes līgumu, ja Gazprom un Naftogaz strīds tiks atrisināts pēc "nulles" varianta, paziņoja Krievijas valdības vadītājs.

RĪGA, 8. decembris – Sputnik. Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka Maskava un Kijeva spēs noslēgt gāzes vienošanos tikai tajā gadījumā, ja Ukraina izbeigs pieprasīt izmaksas, ko noteica tiesas lēmums, vēsta Sputnik Igaunija.

"Nav iespējams vienoties par gāzi un tajā pašā laikā pateikt: ziniet ko, jūs vēl mums samaksājiet naudu atbilstoši visādiem tiesu lēmumiem. Tādēļ, vēlas viņi to vai nē, ir acīmredzami, ka šajā gadījumā ir jānonāk pie kaut kāda nulles varianta," pateica Medvedevs intervijā raidījuma "Ziņas sestdien".

Газ. - Sputnik Latvija
"Sāksies gāzes karš": Krievijas senators par Naftogaz prasības iesniegšanu Latvijas tiesā

Premjerministrs norādīja, ka Krievija ir gatava strādāt pēc Eiropas likumdošanas, kuru šobrīd pie sevis ievieš Ukraina. "Viņiem tika pateikts: lūdzu, mūs tas absolūti apmierina, tikai jūs paspējiet to ieviest, jo tā ir visnotaļ stingra," pateica Medvedevs.

Pēc premjerministra sacītā, Maskava ir gatava atjaunot sadarbību, tostarp Krievijas gāzes tiešās piegādes Ukrainai, kura būs daudz lētāka, nekā faktiski tā pati Krievijas gāze, kura nāk no Eiropas reversā.

"Mēs par to esam teikuši ukraiņu kolēģiem dažādos formātos. Šī cena var būt zemāka," pateica valdības vadītājs.

Lai tas notiktu, pēc viņa teiktā, ir jāvienojas, bet tā, lai tas ir izdevīgi abām pusēm. "Taču kā var vienoties? Kā teicis pazīstams montieris pie Iļfa un Petrova, vienošanās ir produkts, ja ir pilna pušu nepretošanās. Nav iespējams kaut ko uzspiest. Nav iespējams pateikt, ka jums no nākamā gada tranzīta tarifs pieaudzis piecas reizes," norādīja Medvedevs.

Tāpat premjerministrs paskaidroja, kādēļ Krievija nevar atteikties no gāzes tranzīta caur Ukrainu. Pēc viņa teiktā, Maskavai ir jādomā par Eiropas patērētājiem, kā arī par Ukrainas patērētājiem. Un te nav runa par to, "kas stāv pie varas barotavas" Kijevā, bet gan par sstarptautisku saistību ievērošanu. "Mēs izejam no tā, ka šīm saistībām ir jāsaglabājas nākotnes valsts vadītājiem," paskaidroja viņš.

Здание компании Газпром в Москве  - Sputnik Latvija
Naftogaz cenšas panākt Gazprom aktīvu arestu Latvijā

Iepriekš Sputnik jau ir stāstījusi, ka bezgalīgās tiesvedības traucē problēmas atrisināšanai saistībā ar jaunu gāzes līgumu noslēgšanu. Zināms, ka esošie Krievijas un Ukrainas gāzes piegādes un tranzīta līgumi beidzas šī gada beigās. Maskava uzstāj, ka jauni līgumi var tikt parakstīti ar nosacījumu, ka notiek abpusēja atteikšanās no pretenzijām starptautiskajā arbitrāža un tiesvedību izbeigšana.

Ukraina šos nosacījumus uzskata par nepieņemamiem. Naftogaz novērtējusi savas pretenzijas pret Gazprom 22 miljardu dolāru kopsummā.

Jauna gāzes līguma noslēgšana patlaban tiek apspriesta konsultācijās ar Eiropas Komisiju. Jaunas trīspusējās tikšanās datums pagaidām nav zināms, šobrīd Maskavai un Kijevai notiek divpusējas pārrunas.

Ziņu lente
0