Vācija slēdz visas savas AES un meklē iespējas apglabāt atkritumus

© AP Photo / Virginia MayoБелигийская АЭС, архивное фото
Белигийская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban speciālisti meklē vietu, kur apglabāt aptuveni 2 tūkstošus konteineru ar radioaktīvajiem atkritumiem. Ja tos savākt vienuviet, konstrukcija būs sešas reizes lielāka nekā Bigbens.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Vācija plāno tuvāko gadu laikā slēgt visas savas atomelektrostacijas, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz CNN.

Šis lēmums tika pieņemts pēc katastrofas Fukusimā 2011.gadā. Septiņas patlaban vēl strādājošās elektrostacijas plānots slēgt līdz 2022.gadam, stāsta telekanāls.

Tagad valsts saskārusies ar problēmu – nepieciešama vieta radioaktīvo atkritumu apglabāšanai. Runa ir par aptuveni 28 tūkstošiem kubikmetru atkritumu – 2 tūkstošiem konteineru, vēsta resurss, atsaucoties uz profesori Mirantu Šreusu – eksperti, kura meklē piemērotu vietu atkritumu glabāšanai.

Радиоактивные отходы - Sputnik Latvija
Igaunijas radioaktīvie atkritumi varētu noderēt ASV

Laukumam atkritumu apglabāšanai jābūt izolētam no gruntsūdeņiem, tas nevar atrasties seismiski aktīvā reģionā. Pie tam konteineri ir jāapglabā vismaz tūkstoš metru dziļumā.

Valsts saskārusies arī ar bīstamo atkritumu transportēšanas problēmu un to iesaiņošanai piemērotu materiālu meklējumuem. Cita starpā ekspertiem jāparūpējas par to, lai informāciju par apbedījuma vietām bez grūtībām saņemtu nākamās paaudzes. Atkritumiem šajā vietā jāglabājas aptuveni miljonu gadu.

Patlaban radioaktīvie atkritumi glabājas pagaidu būvēs, parasti – netālu no AES, kurās tika izmantoti. Taču šādas glabātavas nav ilglaicīgas – tās paredzētas tikai dažus gadu desmitus ilgam darbam.

Starp bīstamajiem atkritumiem ir izmantotie serdeņi no atomelektrostacijām. Eksperti norāda: ja tiks atvērts rezervuārs ar tādiem serdeņiem, letāls iznākums ir tūlītējs.

Sekmīgu pieredzi atkritumu apglabāšanā uzkrājusi Somija, kur patlaban strādā četras AES, un valsts plāno būvēt nākamo. Tur izstrādā glabātavu augsti aktīvu atkrutumu apgabāšanai granīta iežu dziļumā. Atšķirībā no Somijas, granīts Vācijā nav atrodams tik lielā daudzumā, un eksperti izskata iespēju veidot glabātavu akmenssāls, mālakmens un kristāliskā granīta slāņos.

Ziņu lente
0