Krima iniciēs starptautisku tribunālu Kerčas provokācijas lietā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЗадержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи
Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tribunālu iniciējusi Krimas sabiedriskā pārstāvniecība Briselē – starptautiskā asociācija "Tavrida".

RĪGA, 25. novembris – Sputnik. Krima sasauks starptautisku sabiedrisko tribunālu lietā par provokāciju, ko pirms gada Kerčas šaurumā organizēja Ukrainas karavīri, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Krievijas prezidenta Krimas pastāvīgās pārstāvniecības darba grupas vadītājs starptautiski tiesiskajos jautājumos Aleksandrs Molohovs.

"Tribunālu plānots sasaukt 2020.gada pavasarī. Tas būs īpašs kvazitiesas process. Jau uzsākts darbs ar mērķi atlasīt kandidatūras darbam tribunālā starp pazīstamiem sabiedriskajiem darbiniekiem (politologiem, sociologiem, ekonomistiem, kam nav saiknes ne ar Krieviju, ne Ukrainu)," atklāja Molohovs.

Tribunālu iniciējusi Krimas sabiedriskā pārstāvniecība Briselē – starptautiskā asociācija "Tavrida". Molohovs informēja, ka tribunāla sēdes plānots organizēt kādā Rietumeiropas vai Latīņamerikas valstī.

Переговоры лидеров России, Германии, Франции и Украины в Минске - Sputnik Latvija
Iespaidīgi "panākumi": cik krimināllietas nopelnījusi Porošenko komanda

"Organizatori plāno, ka sēdēm jānotiek dažādās valstīs un tajās piedalīsies neatkarīgie eksperti. Būs prokurors, tiesneši, advokāti, uzaicinātie eksperti, arī jūras tiesību jomā," pastāstīja Molohovs.

Pēc viņa domām, tribunāls ļaus pārliecinoši un publiski atmaskot Ukrainas bijušā prezidenta Petro Porošenko priekšvēlēšanu provokāciju un pāriet pie uzbrukuma juridiskajā frontē.

"Tribunāla ietvaros plānots organizēt savdabīgu "izmeklēšanas eksperimentu" – sekot procesa dalībniekiem pa ceļu, ko veica Ukrainas kuģi, lai īstenotu provokāciju," akcentēja politiķis.

Pēc viņa vārdiem, diskusija par incidentu aizņems dažas sesijas, kas turpināsies vairākas dienas. Pirmo no tām iecerēts organizēt Krievijā, netālu no provokācijas vietas.

Molohovs atgādināja, ka tribunāls Kerčas incidenta lietā nav unikāls lēmums.

"Tribunālu Kerčas provokācijas lietā nebūs iespējams uzskatīt par oficiāla tiesas procesa pilnvērtīgu aizstājēju, taču tā mērķis ir nopietni ietekmēt rietumvalstu, it īpaši "trešās pasaules" valstu sabiedrisko viedokli par labu Krievijai," viņš paskaidroja.

Избрание меры пресечения задержанным украинским морякам - Sputnik Latvija
Maskavas tiesa paziņoja spriedumu KF robežu pārkāpušo ukraiņu militāro jūrnieku lietā

Pirms gada, 2018.gada 25.novembrī trīs Ukrainas Jūras spēku kuģi pārkāpa Krievijas robežu, iegāja uz laiku slēgtajā KF teritoriālās jūras akvatorijā un devās no Melnās jūras uz Kerčas šaurumu. Tie veica bīstamus manevrus un nepakļāvās Krievijas varasiestāžu likumīgajām prasībām. Kuģi ar karavīriem tika aizturēti.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins incidentu raksturoja kā provokāciju, kas saistīta ar Porošenko zemo reitingu vēlēšanu priekšvakarā.

7.septembrī robežpārkāpēji tika nodoti Ukrainai saskaņā ar vienošanos par aizturēto un notiesāto personu vienlaicīgu atbrīvošanu. 18.novembrī Krievija nodeva Ukrainai arī aizturētos kuģus.

Ziņu lente
0