Politologs: ASV neriskēs ar sankciju karu "Ziemeļu straumes 2" dēļ

© Sputnik / Санжар Алиаскаров Сергей Козлов -кандидат исторических наук, политолог, декан факультета политики и международных отношений Сибирского института управления - филиал РАНХиГС при Президенте РФ
Сергей Козлов -кандидат исторических наук, политолог, декан факультета политики и международных отношений Сибирского института управления - филиал РАНХиГС при Президенте РФ   - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs Sergejs Kozlovs paskaidroja, cik reālas ir ASV un ES abpusējas sankcijas "Ziemeļu straumes 2" jautājumā skarbās politiskās retorikas fonā.

RĪGA, 19. novembris – Sputnik. Eiropas Savienībai un Vācijai būs jāievieš atbildes sankcijas pret ASV, ja Vašingtona izpildīs solījumu un pieņems ierobežojošos pasākumus pret kompānijām, kas piedalās projektā "Ziemeļu straume 2", aģentūrai RIA Novosti pastāstīja bundestāga deputāts, "Kreiso" frakcijas oficiālais pārstāvis ārpolitikas jautājumos Aleksanders Nojs. Politiķis konstatēja, ka amerikāņu sašķidrinātā gāze Eiropai nav vajadzīga.

Vācija demonstrē stingru politisko retoriku, taču reālu sankciju risks no abām pusēm nav liels, uzskata Krievijas Tautsaimniecības un valsts dienesta akadēmijas Sibīrijas pārvaldes institūta Politikas un starptautisko attiecību fakultātes dekāns, politologs Sergejs Kozlovs.

"Jāņem vērā paziņojuma autora statuss. Šo paziņojumu sniedzis ārpus sistēmas esošās partijas "Kreisie" pārstāvis, un to jāuzskata par stingras politiskās retorikas izpausmi. Jāatzīst, ka ASV sankciju gadījumā, atbildes sankciju ieviešanas iespēja no Vācijas un citu Eiropas valstu puses, patiesībā nav liela," paziņoja Kozlovs radio Sputnik ēterā.

Politologs uzsvēra, ka arī amerikāņu sankciju ieviešanas iespēja pret Eiropas valstīm, ar kuru atbalstu tiek īstenota "Ziemeļu straume 2", tāpat nav pārāk reālistiska.

"ASV patlaban nav gatavas sākt kārtējo tirdzniecības karu ar saviem partneriem, ņemot vērā nopietno konfrontāciju ar Ķīnu," paskaidroja Kozlovs.

Aizvadītajā nedēļā Bundestāgs pieņēma likumu, kas regulē topošā cauruļvada "Ziemeļu straumes 2" darbību. Parlaments apturējis ES Trešās energopaketes noteikumus, kas attiecas uz Vācijas teritorijā izbūvēto cauruļvadu sistēmu, kas atbilst konkrētām prasībām. Dokuments nepārkāpj ES Gāzes direktīvas labojumus un attiecas uz "Ziemeļu straumi 2"

Александр Разуваев - директор аналитического департамента компании Альпари   - Sputnik Latvija
Eksperts: jo tuvāk gāzes "straumju" starts Eiropā, jo skaļāka histērija

Eksperts Vladimirs Oļenčenko atzīmēja, ka līdz ar minētā likuma pieņemšanu Vācijā noskaidrojies "Ziemeļu straumes 2" jautājums: pieņemts lēmums ne tikai par gāzes piegādātāju - "Gazprom", bet arī par galveno pircēju – tā ir Vācija.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straumei". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

Oktobrī "Gazprom", kompānijas Nord Stream 2 AG, "Ziemeļu straumes 2" operatora vienīgais akcionārs, paziņoja, ka Baltijas jūrā izbūvēti 2042 kilometri caurules, projekts ir gatavs par 83%. Projekta partneri ir piecas kompānijas Eiropā – Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall. Tās nodrošinājušas ilgtermiņa finansējumu 50% apmērā no cauruļvada vērtības. "Ziemeļu straumi 2" plānots īstenot līdz šī gada beigām. 

Ziņu lente
0