Zinātnieki atklājuši rekordilgas dzīves noslēpumu

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasРоссийские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола
Российские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Japāņu zinātnieku grupa noskaidrojusi, kādas šūnas cilvēka organismā sekmē rekordilgu dzīvi.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Cilvēku organismā vecumā no 110 gadiem novērojams specifisku imūnšūnu pārdaudzums, noskaidrojusi japāņu zinātnieku grupa no institūta RIKEN Integratīvās medicīnas centra un Keijo universitātes, vēsta RIA Novosti.

Portāls MedicalXpress pastāstīja, ka zinātnieki veikuši šūnu analīzi pētījuma dalībniekiem – brīvprātīgajiem, kuri pārvarējuši 110 gadu vecuma robežu, un kontroles grupai, 50 – 80 gadus veciem cilvēkiem. Noskaidrojies, ka pirmajai grupai imūnšūnu skaits bija gandrīz pusotru reizi lielāks. Pie tam konstatēts neparasti liels skaits citotoksisko T-limfocītu, kas uzbrūk audzējiem un šūnu parazītu – dažādu vīrusu un baktēriju skartajām šūnām.

Посетители на Парящем мосту в природно-ландшафтном парке Зарядье в Москве - Sputnik Latvija
Zinātnieki prognozē cilvēcei "neaprakstāmas ciešanas"

Pētnieki atzīmēja, ka parasti citotoksiskas ir šūnas ar CD8 marķieriem, taču šajā gadījumā tie bija CD4-pozitīvie T-limfocīti. Gados jaunākajiem eksperimenta dalībniekiem T-šūnu skaits ar CD4 bija relatīvi mazs. Pateicoties šiem CD4 T-limfocītiem, kuru skaits parastu cilvēku organismā ir visai mazs, ilgdzīvotāju organisms saglabā imunitāti un cīnās pret ļaundabīgajiem audzējiem.

"Tas ir ārkārtīgi interesanti, jo devis mums jaunu izpratni par to, kā ļoti ilgi dzīvojošo cilvēku organisms aizsargājas pret infekcijām un vēzi," pastāstīja zinātniskās grupas loceklis Pjero Karninči.

Ziņu lente
0