Jaungada receptes: kas jāliek svētku galdā par godu Žurkas gadam

© Foto : pixabayГастрономия
Гастрономия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šefpavārs iesaka gatavot ēdienus Jaungada galdam kopīgi, veltīt visu uzmanību procesam un ņemt vērā visu ģimenes locekļu un viesu gaumes.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Gaidāmais 2020.gads aizritēs Baltās Žurkas aizbildnībā. Sastādot svētku galda ēdienkarti, saimnieces tradicionāli ņem vērā ne tikai viesu, bet arī nākamā gada simbola gaumi. RIA Novosti noskaidroja, ko šoreiz ieteicams pagatavot Jaunā gada galdam.

Zinātniskās astroloģijas skolas vadītājs Sergejs Bezborodnijs pastāstīja, ka galdā nav ieteicams likt liellopa gaļas ēdienus: "Tie piederas pie Vērša zīmes, bet viņš ir slepens Žurkas draugs. Šie ēdieni aizvainos dzīvnieciņu, tāpēc vēlams no tādiem ingredientiem atteikties." Astrologs ieteica gaļas cienītājiem labāk palutināt sevi ar aitas vai zirga gaļu.

"Ļoti apsveicami ir visādi sieri, ēdieni ar kefīru, jogurtu un piena mērcēm, jo 2020. ir arī Mēness gads. Tāpēc galdā jābūt pēc iespējas vairāk baltu gardumu. Piemēram, desertā vispiemērotākais būs saldējums, ieteica Bezborodnijs. – Tā mēs parādīsiem cieņu arī Mēnesim. Turklāt astrologs atzīmēja, ka ļauts gan eksperimentēt, gan dot priekšroku tradicionālajai virtuvei.

Savukārt šefpavārs no Sanktpēterburgas Igors Viļenskis ieteica pasniegt ēdienus Jaunā gada galdā nelielos servējamos traukos: "Pavērojot dzīvnieku – nākamā gada simbolu – izturēšanos, redzams, ka viņi ēd visu pa mazdrusciņai. Tāpēc jābūt lielam skaitam ēdienu ar dažādām garšām."

Pie tam viņš ieteica atteikties no ikdienišķuma un pagatavot kaut ko pavisam jaunu, kas, no pirmā acu uzmetiena, it nemaz nav savienojams. "Var, piemēram, pagatavot saldējumu ar salātu "Cēzars" garšu. Tam ir jāuzsilda saldais krējums, jāpagaida, lai tas atdziest, jāpievieno salātu lapa, sagriezti tomāti, sausiņi, mazliet anšovu un garneles, - Viļenskis atklāja recepti. – Pēc tam jāielej olu dzeltenumi, jāpievieno liess sausais piens, jāpieber cukurs pēc garšas. Pēc tam maisījumu izlaiš cauri frīzerim (saldējuma aparāts). Ja tādas iespējas nav, var visas sastāvdaļas vienkārši sīki sasmalcināt, sajaukt un ielikt saldētavā."

Посетители ярмарки на Красной площади - Sputnik Latvija
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā

Viļenskis piebilda, ka gandrīz ikvienās mājās būs tradicionālie ēdieni – olivjē un "siļķe kažokā". Šefpavārs tikai ieteica servēt ēdienus interesantāk, piemēram, pasniegt salātus dzīvnieciņa formas šķīvjos. Vēl viens eksperta padoms: Žurkas gadā galdā jāliek visdažādākie sieri, lai mājās valdītu labklājība. Starp tiem var būt siera asorti un vieglas uzkodas, piemēram, kanapē ar kamambēru, zemeņu gabaliņiem un piparmētru.

Pēc viņa domām, pats galvenais - gatavot ēdienus Jaungada galdam kopīgi: "Veltiet uzmanību procesam. Pacentieties ņemt vērā visu ģimenes locekļu un viesu gaumes. Organizējiet komandu. Gatavošanas procesā nebaidieties eksperimentēt, tad jūs pievilināsiet mājās veiksmi!" noslēgumā piebilda šefpavārs.

Ziņu lente
0