Politika

Sīrijas prezidents apņēmies pieprasīt no ASV kompensāciju par nolaupīto naftu

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Сирии Башар Асад
Президент Сирии Башар Асад - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Damaska neatzīst autonomo administrāciju Sīrijas ziemeļaustrumos un tās militāro spārnu SDF. ASV soļus tā uzskata par laupīšanu.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Sīrija plāno ANO apspriest jautājumu par naftas laupīšanu valstī un pieprasīt ASV kompensāciju, informēja SAR prezidents Bašars Asads intervijā RIA Novosti un telekanālam "Rossija 24".

Pie tam viņš raksturoja ANO kā "pusvalsti, ko pārvalda bandītiski grupējumi pēc spēka principa".

"Protams, (..) es, jūs un daudzi pasaulē zina, ka ANO nepastāv, jo nepastāv strptautiskās tiesības. (..) Mēs tagad dzīvojam pasaulē, kas līdzinās mežam, tā tagad ir tuvāka pasaulei pirms Otrā pasaules kara, nevis pēc tā. Tāpēc mēs nosūtīsim sūdzības, taču tās paliks uz plauktiem," piebilda Sīrijas prezidents.

Станок-качалка  - Sputnik Latvija
Krievija pieprasījusi ASV atdot Sīrijai naftas atradnes

Aptuveni 90% Sīrijas naftas ieguves vietu atrodas Eifratas upes austrumu krastā, kas agrāk bija ISIS (Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums) teroristu mītne un galvenais ienākumu avots. Tagad to pārsvarā kontrolē ASV sabiedrotie – "Sīrijas demokrātisko spēku" (SDF) kurdu vienības.

Pentagona pārstāvis Rets Hofmans apgalvoja, ka ienākumus no Sīrijas naftas saņem SDF, turklāt ASV aizsardzības ministrs pavēstīja, ka ASV aizsargās atradnes un atbildēs ar spēku uz mēģinājumiem tās ieņemt.

Damaska neatzīst autonomo administrāciju Sīrijas ziemeļaustrumos un tās militāro spārnu SDF. ASV soļus tā uzskata par laupīšanu.

Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka Vašingronas sperti soļi kavē situācijas noregulējumu un rada "papildu aizkaitinājuma punktu". Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka Savienotās Valstis cenšas atdalīt teritorijas Eifratas austrumu krastā un izveidot tur kvazivalsti. Saskaņā ar KF Aizsardzības ministrijas rīcībā esošajiem datiem, no naftas ieguves Sīrijā ASV ik mēnesi saņem vairāk nekā 30 miljonus dolāru.

Ziņu lente
0