Baltvalis paspēlēja bumbu – viņu tur aizdomās spiegošanā

CC0 / pxhere / Белый кит
Белый кит - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Draudzīgo baltvali no populārā video sākuši turēt aizdomās par sakariem ar Krievijas militāro floti – parasti vaļi nedraudzējas ar cilvēkiem.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Baltvali, kas uzspēlēja bumbu ar Dienvidāfrikas laivas jūrniekiem Ziemeļu ledus okeānā, uzskata par Krievijas spiegu, raksta Independent.

Internetā parādījies video, kurā kuģa pasažieris met ūdeni bumbu, savukārt baltvalis metas pēc tās, lai atgrieztu saimniekam. Video kļuva ļoti populārs, to noskatījušies jau vairāk nekā 19 miljonus reižu.

Daži eksperti nolēmuši, ka draudzīgais dzīvnieks – tas ir valis ar iesauku Valdimirs, kurš tika pamanīts pie Norvēģijas krastiem šī gada aprīlī. (Vārds ir izveidojies no norvēģu vārda "hval" ("valis") un krievu vārda "Vladimirs").

Jūras pētījumu institūtā un Tromses Arktiskajā universitātē izteica pieņēmumu, ka valis ir Krievijas flotes īpašums, kur sen notiek eksperimenti ar jūras dzīvniekiem, cenšoties pielāgot tos militārajām vajadzībām. Taču visticamāk tas ir valis vārdā Semjons, kurš agrāk kalpoja par "bērnu ārstu" Krievijas delfīnu terapijas centrā bērniem-invalīdiem netālu no Norvēģijas robežas.

Argentīnieši veselu dienu glābuši vali – pašnāvnieku - Sputnik Latvija
Video
Argentīnieši veselu dienu glābuši vali – pašnāvnieku

Ūdens zīdītāju pētnieks Kvads Finns paziņoja, baltvaļa uzvedība kadros ir nedabiska.

"Cilvēki izvilka Valdimiru no ūdens un iemācīja tam trikus, tostarp atnest priekšmetus apmaiņā pret ēdienu. Viņam trūkst ēdiena un tādēļ viņš joprojām ir atkarīgs no cilvēkiem. Ar to arī skaidrojama viņa uzvedība, kuru uztver kā spēlēšanos," paskaidroja eksperts.

Finna domām piekrīt arī New York Times un Scientific American zinātnisko rakstu autors Ferriss Džabrs.

"Visticamāk tas ir Valdimirs, reiz nebrīvē turētais valis, kuram, acīmredzot, izdevies aizbēgt no Krievijas kareivjiem. Vientuļš, izsalcis un ievainots viņš klejo jūras plašumos, meklē ēdienu un cilvēku uzmanību," pateica savas domas Džabrs.

Norvēģijas Jūras pētījumu institūts un Valdimira fonds, kuru organizēja Norvēģijā, lai savāktu līdzekļus baltvaļa uzturēšanai, vēl nav apstiprinājuši speciālistu pieņēmumus.

Ziņu lente
0