Atraduši kravu tukšiem vagoniem: Ķīna subsidējusi piegādi caur KF nevis Baltiju

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasЗаготовка леса в Новосибирской области
Заготовка леса в Новосибирской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tukšus konteinerus, kuri atgriežas no Eiropas uz Ķīnu, Baltkrievijas uzņēmums izmantojis sev par labu – ĶTR reģionālās varasiestādes pat piekritušas daļēji apmaksāt kravu piegādi uz Padebešu valsti.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Baltkrievijas mežistrādes uzņēmumi atraduši veidu, kā nopelnīt uz zemas šķiras kravu nosūtīšanas rēķina uz Ķīnu desmit reizes vairāk, nekā līdz šim, – bojātos kokus sākuši pārstrādāt nevis skaidās, bet gan dēļos. Parādījies arī jauns piegādes veids – konteineros, kuri agrāk braukuši tukši no Eiropas, un nevis pa jūru, bet gan pa sauszemes maršrutu caur KF un Kazahstānu, raksta "Media-poļesje".

Vēl pirms diviem gadiem zemās šķiras koksni Baltkrievijā aktīvi smalcināja skaidās un pārdeva par 10-12 dolāriem kubikmetrā. Pašlaik kompānijas izvēlas izgatavot no bojātiem kokiem dēļus, kurus labprāt pērk tikai Ķīnā, tur tos visbiežāk izmanto būvniecībā – lai izgatavotu veidņus. Dēļi no tās pašas koksnes maksā desmit reizes dārgāk nekā skaidas.

Бывший премьер-министр Латвии Вилис Криштопанс со спутницей - Sputnik Latvija
Politika
Krištopāns: Latvijas varasvīri nedraudzējas ar galvu, ja neuzskata tranzītu par prioritāti

Kravu piegādei uz Ķīnu baltkrievu uzņēmumi izmantoja jūras maršrutu – iekrāva dēļus kuģos Baltijas valstu vai Ukrainas ostās un pa jūru nogādāja ķīniešu patērētājam, laiks ceļā sastādīja ap diviem mēnešiem.

Taču novembra sākumā pirmo reizi tika nosūtīts konteineru sastāvs ar zemas šķiras koksni tikai un vienīgi sauszemes maršrutā – caur Krieviju un Kazahstānu. Kompānijas "Stolindrev" krava devās uz Čuncinu, plānotais laiks ceļa – 14 dienas.

Abu valstu vēsturē šis ir pirmais šāda veida vilciens, uzsver Baltkrievijas izdevums.

Ķīna sūta uz Rietumeiropu pa dzelzceļu lielu preču apjomu – iniciatīvas "Viena josla – viens ceļš" ietvaros. Atpakaļ uz Padebešu valsti konteineri bieži atgriežas tukši. Tieši šos konteinerus nolēma izmantot baltkrievu mežistrādes uzņēmums, savukārt Ķīnas reģionālās varasiestādes piekrita daļēji finansēt dēļu piegādi pa dzelzceļu.

Tagad kompānija plāno iesaistīt šajā shēmā arī citus uzņēmumus – lai apvienotu preču piegādes.

Ziņu lente
0