Pilsētu Vācijā "ieņēmuši" nacisti: varasiestādes izsludina "ārkārtas situāciju"

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasГорожане и туристы на улице Мюнцгассе в Дрездене.
Горожане и туристы на улице Мюнцгассе в Дрездене.  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drēzdenē varasiestādes nobijušās no neonacistu pieaugušā skaita un pieņēma rezolūciju ar nosaukumu "NacismamNavVietas", lai aizstāvētu minoritātes.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Drēzdenes varasiestādes Vācijā apņēmušās pretoties nacismam. Lielu uztraukumu izraisījusi labējo uzskatu popularitāte pilsētā, vēsta RIA Novosti.

Участники шествия легионеров в Риге - Sputnik Latvija
Nacisma slavēšana augstākajā līmenī: EDSO pārvēršas "ačgārnā Nirnbergā"

Šajā sakarā pilsētas padome pieņēma rezolūciju Nazinotstand ("NacismamNavVietas"), lai pretotos neonacisma rosināšanai pilsētā.

Valsts padomes loceklis Makss Ašenbahs paskaidroja, ka labējo uzskatu pastiprināšanās problēma Drēzdenē ir pieaugusi līdz tai pakāpei, kad apdraudēta tiek nu jau visa pilsētas sabiedrība. Un pieņemtā rezolūcija, pēc viņa sacītā, darbosies kā ārkārtas situācijā.

Rezolūciju pieņēma ar 39 balsīm par pret 29. Balsojumā nolēma nepiedalīties valdošās kristīgo demokrātu partijas locekļi, nosaucot dokumentu par "politiskā simbolisma aktu".

Taču situācija pilsētā ir tālu no "politiskā simbolisma". Lietai izveidojies nelāgs pavērsiens. Par to var spriest kaut vai pēc tā, ka Ašenbahs uzsvēra pilsētas sabiedrības nepieciešamību apvienoties palīdzības sniegšanai neonacistu vardarbības upuriem un pasargāt minoritātes no ekstrēmistiskām ultralabējām darbībām.

Atgādināsim, ka, saskaņā ar ekspertu norādēm, neonacisma problēma Eiropa meklējama tajā, ka augstākās Eiropas instances turpina raudzīties uz situāciju pavirši. Piemēram, neviens netraucē 16. martā rīkot leģionāru gājienu Latvijā, nesaskata neko sliktu Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika vārdos, kurš slavē SS leģionārus un aicina arī citus to darīt.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pabrika sacītajā: Latvija pasludinājusi sevi par nacistiskās Vācijas sabiedroto

Tātad var brīvi kopā ar visu valdību ierasties leģionāru maršā, netiek sodīta staigāšana Rīgas centrā ar svastiku no galvas līdz kājām. Var tirgot nacistu simboliku un tā tālāk.

Eiropa, protams, kaut ko saka vājā balsī, it kā cenšoties šos izlēcienus kaut kā novērst. Tika pieņemtas rezolūcijas, kuras it kā nosodot šādas darbības, taču patiesībā šīs rezolūcijas vienkārši aicināja uzvesties nedaudz klusāk. Taču kopumā – dariet visu, ko vēlaties. Visiem ir vienalga.

Un tagad ir interesanti, vai Drēzdenes piemērs kalpos kā piemērs? Ja ne Latvijai, tad varbūt citām valstīm. Vai arī beidzot kāds pamodīsies augstākās varas iestādēs?

Ziņu lente
0